Cum se împart banii țării. Avize pe bandă rulantă pentru Bugetul de stat 2021

Cum se împart banii țării. Avize pe bandă rulantă pentru Bugetul de stat 2021Sursa foto: Arhiva EVZ

Încep discuțiile în comisiile parlamentare pentru bugetul de stat pe anul 2021. Decizia majorității parlamentare este să adopte acest buget în forma adoptată de Guvernul României, în pofida amendamentelor propupse de PSD.

Pentru anul în curs, Guvernul își propune un deficit de 7,16% din Produsul Intern Brut, în condițiile unei creșteri economice de 4,3% din PIB.

Update. Comisiile parlamentare dau avize pe bandă rulantă pentru bugetul de stat pe anul 2021.

Bugetul TVR, aprobat

Bugetul Televiziunii publice pe anul 2021 a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de cultură, cu 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

"Noi avem un necesar de circa 520 de milioane de lei pentru anul 2021, însă, după ce am primit limitările bugetare de la Ministerul de Finanţe, am avut discuţii, limitările fiind de 330 de milioane, explicând MF că Societatea Română de Televiziune nu poate funcţiona. Nu este vorba de a face investiţii sau de a face lucruri extraordinare, ci pur şi simplu este vorba de funcţionare", a afirmat preşedintele - director general al SRTv, Doina Gradea.

Ea a explicat că, din cele 330 de milioane alocate, "235 de milioane ar fi doar salariile, satelitul - circa 20 de milioane de lei, iar Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - 86 de milioane".

"Deci, din start, nu ajung doar pentru funcţionare, ci inclusiv pentru transmisii", a explicat preşedintele - director general al SRTv.

Președintele ICCJ spune că bugetul alocat justiției este prea mic

Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament de Ministerul Finanţelor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea un buget pe anul 2021 de 144 milioane lei, în scădere cu 19,57% faţă de execuţia preliminată din anul 2020. La capitolul cheltuieli curente este prevăzută suma de 143,93 milioane lei (scădere de 19,57%), dintre care 133,28 milioane lei sunt cheltuieli de personal (scădere de 18,33%) şi 10 milioane lei pentru bunuri şi servicii (scădere de 0,20%).

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi-a exprimat nemulţumirea joi în legătură cu bugetul alocat instituţiei pe care o conduce, susţinând că nu are bani nici măcar pentru efectuarea unei expertize electrice la sediul Instanţei supreme, în condiţiile în care instalaţiile sunt suprasolicitate.

Ea s-a mai plâns de faptul că Instanţa supremă funcţionează într-un sediu impropriu, dând ca exemplu faptul că grefierii sunt nevoiţi să care dosare de la subsol cu braţele, pentru că nu există un lift.

La finalul dezbaterilor, parlamentarii PSD au anunţat că vor susţine amendamentele depuse de şefa ICCJ şi au propus creşterea bugetului pentru Instanţa supremă cu suma de 59 milioane lei.

Bugetul Ministerului Economiei - aviz favorabil

Bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite, cultură reunite, cu 32 de voturi pentru şi 17 împotrivă. MEAT are prevăzute pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei. Cheltuielile de personal sunt prevăzute la 130,5 milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii este alocată o sumă de 41,99 milioane de lei.

Bugetul Ministerului Energiei a primit, joi, aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate, cu 32 voturi "pentru" şi 18 "împotrivă". Ministerul Energiei are un buget total propus pentru acest an de 1,135 miliarde de lei.

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru anul 2021 a fost avizat favorabil, joi, în Comisiile parlamentare reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, cu 17 "pentru" şi 11 "împotrivă".

Bugetul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit joi aviz favorabil în Comisiile parlamentare reunite de cultură, cu 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

Bugetul AGERPRES a primit, joi, aviz favorabil în Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului, cu 13 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost avizat favorabil

Bugetul propus pentru MAI pe 2021 este de aproape 21.000.000.000 de lei, în creştere faţă de anul trecut. ”Bugetul MAI este unul mai mare faţă de execuţia preliminară de anul trecut cu 5,47%. Vorbim de un buget de 20.925.500.000, un buget mai mare cu 5,47%. Vorbim de cel mai mare buget pe care MAI îl are în ultimii cinci ani de zile", a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, la Parlament.

El a afirmat că prin acest buget sunt create premisele unei finanţări corespunzătoare a sarcinilor instituţionale pe care MAI le are în anul 2021.

"Peste 83% din buget alocăm pentru cheltuielile de personal, aproape 129.000 de angajaţi în structurile MAI aflaţi în plată, respectiv peste 91.000 de pensionari care provin din structurile MAI. Impactul este unul uriaş, aproape 83%. Noi punem foarte mare accent pe cea mai de preţ resursă din cadrul MAI şi anume resursa umană şi acesta este motivul pentru care am alocat bani suficienţi pentru a putea plăti salariile şi pensiile în MAI. De asemenea, la bunuri şi servicii avem o creştere de 20% faţă de anul 2020 pentru Poliţie, pentru IGSU, Poliţia de Frontieră, echipamente, angajaţii MAI. Avem pentru investiţii un plan foarte-foarte ambiţios de modernizare a clădirilor, pentru că ne interesează pe de o parte să avem oameni plătiţi, pe de altă parte să avem dotări corespunzătoare pentru colegii noştri din structurile MAI şi să avem condiţii de muncă decente pentru angajaţii din MAI", a spus Bode.

MAI îşi propune şi dotarea Poliţiei de Frontieră cu 3.500 - 4.000 de pistoale.

Bugetul Institutului Cultural Român a primit joi aviz favorabil în Comisiile parlamentare de cultură reunite, cu 13 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".

Bugetul Serviciului Român de Informaţii a fost avizat în unanimitate, joi, de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a anunţat, la finalul şedinţei, preşedintele comisiei, Ioan Chirteş.

Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pe 2021 a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de cultură reunite, cu 12 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

Bugetul Ministerului Educaţiei - aprobat

Bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2021 a fost avizat favorabil, joi, fără amendamente, de comisiile parlamentare de specialitate. S-au întrunit 21 de voturi "pentru" şi 12 voturi "împotrivă".

"Bugetul Ministerului Educaţiei înregistrează, la nivel de proiect, o creştere în valoare absolută de 244 de milioane de lei faţă de execuţia pe anul 2020. Din perspectiva bugetului Educaţiei Naţionale avem cea mai mare valoare absolută înregistrată în ultimii 30 de ani. Este vorba de 39,6 miliarde lei, peste 8 miliarde euro. 535 de milioane de lei - bursele elevilor acordate de la bugetul de stat pentru prima dată. Cuantumul este dublu faţă de cât s-a alocat anul trecut prin bugetele autorităţilor locale", a declarat, în comisii, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, o creştere înregistrează şi finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale - creştere de 26%, în valoare absolută de 326 de milioane lei.

Bugetul Ministerului Culturii - avizat favorabil

Bugetul Ministerului Culturii a fost avizat favorabil, joi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 12 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă". Bugetul propus este de 935.079.000 de lei, reprezentând o creştere de 11,71% faţă de cel de anul trecut, după cum a precizat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. El a vorbit, în comisiile reunite, despre schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

"Această schemă de ajutor de stat a generat polemici intense (...) şi de aceea lucrurile au fost tărăgănate, fiindcă au fost consultări repetate. (...) Suntem în continuare în căutarea unei variante optime", a afirmat Gheorghiu. Ministrul a explicat că respectiva schemă de ajutor este în continuare în dezbatere publică. "Nu s-a ajuns la o concluzie care să mulţumească pe toată lumea", a spus el.

 

 

Bugetul de stat este dezbătut în Parlament.  Discuțiile pe marginea banilor pe care îi va administra România în acest an, încep cu mai bine de două luni întârziere. Scuza pe care au găsit-o parlamentarii este pandemia și faptul că la finalul anului trecut au fost alegeri parlamentare.  Lipsa unui buget stabilit pentru aceste două luni din an  a făcut ca statul să funcționeze pe schema bugetară din 2020, dar a afectat și planurile de investiții. Potrivit proiectului care intra în dezbaterea comisiilor, bugetul de stat pe anul 2021 se bazează pe venituri de 173,7 miliarde de lei și cheltuieli de 326,4 miliarde de lei, credite de angajament și 261 de miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87,35 miliarde de lei.

Orban: PSD trebuie să înțeleagă că este în opoziție

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri la Parlament că obiectivul liberalilor este ca bugetul pe acest an să fie votat marţea viitoare şi a transmis PSD că "trebuie să înţeleagă că e în Opoziţie", referindu-se la pregătirile social-democraţilor de a prelungi dezbaterile asupra legii bugetului.

"Trebuie să înţeleagă că sunt în Opoziţie şi noi nu tratăm Opoziţia aşa cum a tratat PSD Opoziţia atunci când noi eram în Opoziţie. Pe de altă parte, acest buget a fost construit cu foarte multe negocieri, negocieri la nivel european. V-am explicat că România este intrată într-o procedură de deficit excesiv, în care trebuie să ţinem cont de toate angajamentele pe care le avem la nivel european şi este nevoie de cumpătare, prudenţă, foarte multă atenţie privitor la oricare creştere de cheltuieli, cu atât mai mult cu cât, repet, Guvernul nostru - PNL, USR PLUS, UDMR - a avut un angajament pe care îl respectă în această lege a bugetului de stat de a nu creşte impozitele, taxele, contribuţiile. Pentru că este necesar să menţinem această fiscalitate stimulativă pentru a încuraja dezvoltarea, investiţiile, pentru a lăsa cât mai mulţi bani către investitori, companii şi cetăţeni care să circule cât mai mult în economie", a afirmat Orban.

Liderul PNL a precizat că numai dacă există "o creștere economică solidă, sustenabilă, bazată pe motoare de creștere sănătoasă, poţi să îţi permiți ulterior să creşti veniturile populaţiei, indiferent că este vorba de pensii, salarii, alocaţii sau de alte categorii de venituri.

PSD va depune mii de amendamente la buget

Social-democrații au anunțat că vor depune mii de amendamente la buget. Sorin Grindeanu a prezentat, într-o conferinţă de presă, „alternativa PSD” la legea bugetului propusă de Guvernul Cîţu.

Luni, liberalii au stabilit într-o ședință a conducerii că nu vor depune niciun amendament pentru a nu pune presiune pe buget. În ședința Biroului Executiv al PNL s-a decis cu unanimitate de voturi să nu se vină cu niciun amendament din partea parlamentarilor liberali pentru a nu crește deficitul de 7,16%. Același lucru îl vor face și partenerii de guvernare de la USR-PLUS și UDMR.

Ce bani vor primi ministerele din bugetul de stat

Ministerul Sănătății: 17,49 miliarde lei, cu aproape 11% mai mic față de anul trecut.

Ministerul Educației: 28,5 miliarde de lei, cu 0,86% mai mare.

Ministerul Afacerilor Externe: 1,11 miliarde lei, cu 1,07% mai mult decât în 2020.

Ministerul Afacerilor Interne: 20,9 miliarde lei, cu un plus de 1,81%.

Ministerul Transporturilor: 14,12 miliarde lei, 9,4% peste alocarea din 2020.

Ministerul Agriculturii: 25,9 miliarde lei, cu 10% mai mult.

Ministerul Apărării: 20 de miliarde de lei, cu 3,4% mai mult.

Ministerul Cercetării și Inovării: 1,92 miliarde de lei, cu 24,3% peste alocarea din 2020.

Ministerul Culturii: 894,2 milioane lei, un plus de 12,8%

Ministerului Dezvoltării: 7,15 miliarde de lei, mai mic cu 19,2%,

Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului: 6,58 miliar de lei, cu 186% în plus.

Ministerul Energiei: 889 milioane de lei, cu 45% mai mult.

Ministerul Finanțelor; 5,39 miliarde lei, cu 3% mai puțin.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 2 miliarde de lei, mai mare cu 11,3%.

Ministerul Justiției: 4,68 miliarde lei, mai mic cu 2,5%.

Ministerul Apelor și Pădurilor: 1,32 miliarde lei, minus 2,5%.

Ministerul Muncii: 53,7 miliarde de lei, mai mare cu 10%.

Ministerul Public: 1,54 miliarde lei, plus 2,3% față de 2020.

Ministerul Tineretului și Sportului: 543 milioane lei, mai mare cu 3,2%.

Secretariatul General al Guvernului: 1,98 miliarde lei.

Serviciul de Informații Externe: 390,7 milioane lei, relativ staționar.

Serviciul de Protecție și Pază: 397 milioane lei, plus 49,4%

Serviciul de Telecomunicații Speciale: 622,1 milioane lei, mai puțin cu 9,8%.

Serviciul Român de Informații: 2,7 miliarde lei, mai puțin cu 0,56%.

Senatul: 249,8 milioane lei, cu 24,2% mai mult.

Camera Deputaților: 478,8 milioane lei, mai mult cu 16,5%.

Administrația Prezidențială; 58,8 milioane, staționar.

Care este programul dezbaterilor pe buget, în comisiile parlamentare

Joi, între orele 10.00 – 12.00

Centralizarea şi gruparea amendamentelor la comisii pe ordonatori principali de credite, la comisii

Joi, între orele 12.00 –16.00

Ședințe comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților şi Senatului pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci

Joi, între orele 14.00 -16.00

Dezbateri generale în cadrul Comisiilor pentru buget, finanțe şi bănci

Joi, de la ora 16.00 – Sâmbătă, până la ora 14.00

Dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanțe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021

Luni, 1.03.2021 ora 10.00

Depunerea rapoartelor Comisiilor pentru buget, finanțe şi bănci cu privire la Proiectul Legii bugetului de stat şi la Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021

Luni, 1.03.2021 ora 14.00

Ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru stabilirea timpilor de dezbatere în plen

Luni, 1.03.2021 ora 16.00 - Dezbateri până la finalizare

Ședința comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru dezbaterea şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021

- dezbateri generale - dezbateri pe anexe

Marți, 2.03.2021 ora 16:00 Vot final

Participanții la dezbaterile din comisia de buget, testați COVID-19. Cine acoperă costurile