Obiceiuri și tradiții de Dragobete 2021. Ce trebuie să facă oricine pe 24 februarie
- Iulia Moise
- 23 februarie 2021, 21:32
Tradiții și obiceiuri Dragobete 2021. Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii.
Tradiții și obiceiuri Dragobete 2021. Românii celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Superstiţiile spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an.
Dragobetele, zeu al dragostei în Panteonul românesc era sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.
Sărbătoarea are dată fixă de celebrare în acelaşi sat, dar variabilă de la zonă la zonă (24 şi 28 februarie; 1 şi 25 martie).
Dragobetele marchează în tradiţia românească începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol.
Identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic, Dragobetele este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele. De altfel, simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.
În această zi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor.
Tradiții și obiceiuri Dragobete 2021
Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. În această zi, se auzea pretutindeni zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi
În aproape toate zonele ţării, dacă ziua era frumoasă, tinerii se adunau în cete şi ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii. Din zăpada netopită până la Dragobete fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.
Dragobetele mai este numit local şi Năvalnic, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care se spune că a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).
Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii se logodesc şi îşi promit credinţa şi iubire.
Se mai spune că astăzi bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion. Iar fetele trebuie să iasă la întâlniri cu băieţi, altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an.
Culesul primelor flori: Fetele şi băieţii culeg primele flori ale primăverii pentru a fi feriţi de boli şi de necazuri.
Zăpada zânelor: Fetele necăsătorite topesc zăpadă, apoi se spală cu apa rezultată pe faţă pentru a fi mai frumoase şi mai atrăgătoare.