Guvernul a tăiat sinecurile pentru o instituție fantomă. Unul dintre membri e Ion Iliescu

Guvernul a tăiat sinecurile pentru o instituție fantomă. Unul dintre membri e Ion Iliescu

Guvernul a oprit banii destinați pentru o instituție academică ai cărei membrii primeau remunerații doar pentru că se înscriseseră în acest for.

Guvernul a tăiat banii acordați până acum pentru o instituție fantomă: Academia Oamenilor de Știință (AOSR). O entitate din care fac parte sute de membri, și care erau plătiți doar pentru că se înrolaseră aici. Aproximativ 9 milioane de lei vor fi redistribuiți și vor avea ca destinație investiții, conform Digi 24.

Guvernul a tăiat banii în acest an. Fostul președinte Ion Iliescu se numără printre membrii forului academic

Conform sursei citate, este vorba despre o academie paralelă, fără un domeniu clar de activitate. Printre membri se numără și Ion Iliescu, fost președinte al României în perioada (1990-1996 și 2000-2004). În acest for au intrat și foști, dar și actuali politicieni. Pe lângă cunoscuta Academie Română, în țara noastră mai există astfel de patru instituții. Toate sunt finanțate din bani publici. Una dintre ele era cea amintită mai sus: Academia Oamenilor de Știință (AOSR).

În anul 2020, forul a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei. O sumă în jurul a 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din total, aproximativ şase milioane de lei, a fost cheltuit pentru indemnizaţiile membrilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care era schema de salarizare. Președintele Adrian Badea primea bani frumoși, echivalentul unui salariu de ministru

Grila de remunerație arăta astfel: Membrii titulari luau o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei.

Pe de altă parte, membrii corespondenţi erau răsplătiți cu suma de 1.400 de lei brut. Iar cei de onoare încasau câte 1.000 de lei brut. Alţi 2,7 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele AOSR este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut.

În condițiile date, ale deciziei de-a tăia fondurile, AOSR va trebui să se autofinanțeze începând din acest an. Și să se transforme într-un ONG.

Premiile Academiei Române. Gala se va desfășura în condiții speciale

Pe cine ar vota președintele Academiei Române? O singură concluzie în zeci de indicii