Rușii nu vor să dea vaccinul Sputnik V europenilor. Tăcere totală la Kremlin
- Iulia Moise
- 10 februarie 2021, 20:41
Miercuri, EMA a transmis că Rusia încă nu a depus cererea de autorizare a vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că până acum nu a primit de la Rusia nicio cerere de autorizare pentru vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul rus Gamaleia, relatează Reuters.
Totuşi, precizează EMA, dezvoltatorii vaccinului rusesc şi-au exprimat interesul ca vaccinul lor să fie luat în considerare pentru o evaluare în timp real în Europa.
„Dezvoltatorii au primit consiliere ştiinţifică de la EMA prin care li s-au furnizat informaţii privind ultimele recomandări ştiinţifice şi de reglementare pentru dezvoltarea vaccinului lor”, a precizat EMA.
Agenţia a adăugat că vaccinul rusesc se află pe lista medicamentelor şi vaccinurilor care au beneficiat de o astfel de consiliere. Autoritatea de reglementare europeană susţine că este în discuţii cu Gamaleia pentru a stabili paşii următori.
EMA susține că Rusia nu a depus nicio cerere autorizare pentru vaccinul Sputnik V. Ce spun rușii
Rusia a împărtăşit deja informaţii de ultimă oră privind testarea vaccinului autorităţilor de reglementare din mai multe ţări şi a început procesul de autorizare la EMA pentru obţinerea aprobării în UE, a declarat Kirill Dmitriev, şeful Fondului rus pentru investiţii directe, care răspunde de comercializarea vaccinului peste hotare, săptămâna trecută.
Vaccinul Sputnik V se administrează în două doze şi este eficient în proporţie de 91,6% împotriva COVID-19, potrivit unui studiu publicat în această lună de revista medicală internaţională The Lancet.
EMA şi Comisia Europeană au autorizat condiţionat până acum trei vaccinuri, cele dezvoltate de Pfizer-BioNtech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.
Vaccinul Sputnik V nu va disponibil în UE până cel mai devreme în mai
Rusia nu crede că este posibil ca vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 să fie livrat în Uniunea Europeană mai devreme de lunile mai sau iunie, relatează dpa.
Kirill Dmitriev, şeful Fondului pentru investiţii directe din Rusia, a declarat pentru postul de televiziune de stat Rossiya 24 că „marile livrări în UE sunt posibile numai după ce vaccinările în masă în Rusia sunt finalizate”.
Fondul este cel care gestionează marketingul internaţional al Sputnik V, care este deja aprobat şi utilizat în numeroase ţări.
Vaccinul care se administrează în două doze nu a fost încă autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizarea în Uniunea Europeană.
Sursa: Agerpres.