Evenimentul Zilei > International > Josep Borrell va propune noi sancţiuni contra Moscovei: „Rusia a încercat să ne divizeze”
Josep Borrell va propune noi sancţiuni contra Moscovei: „Rusia a încercat să ne divizeze”

Josep Borrell va propune noi sancţiuni contra Moscovei: „Rusia a încercat să ne divizeze”

LA LIBRE BELGIQUE .Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va propune statelor membre să adopte în săptămânile urmatoare noi sancţiuni contra autorităţilor ruse, a arătat el, marţi, în faţa Parlamentului European la finalul unui rechizitoriu dur în care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de relaţiile dintre UE şi Kremlin.

„Etapele următoare, da, ar putea include sancţiuni şi voi face propuneri concrete, recurgând la dreptul de iniţiativă pe care îl are Înaltul reprezentant, combinate cu acţiuni de luptă contra dezinformării şi atacurilor cibernetice”, a confirmat spaniolul în faţa hemiciclului, care îl aştepta ferm după eşecul înregistrat în faţa ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.

Ignorând apelurile UE pentru eliberarea opozantului Alexei Navalnîi, Rusia a anunţat în timpul vizitei dlui Borrell expulzarea a trei diplomaţi europeni, acuzaţi că au arătat sprijin simpatizanţilor lui Navalnîi.

O reuniune a miniştrilor europeni ai afacerilor externe este programată pe 22 februarie 2021, înaintea unui summit european în martie.

Slăbit de criticile eurodeputaţilor privind oportunitatea acestei vizite la Moscova, Josep Borrell a contraatacat făcând un aspru rechizitoriu contra Kremlinului, acuzat că „nu răspunde aşteptărilor unei democraţii moderne” de vreo 30 de ani.

„Mulţi piloni pe care se bazau relaţiile noastre au dispărut”, a adăugat el, citând diferendele privind Ucraina, în Caucaz, în Transnistria sau în legătură cu Belarus.

Sancţiunile economice au tensionat relaţiile, după cum şi furnizarea de energie – pârghie de influenţă primordială pentru Kremlin, din care face parte mai ales noul gazoduct Nord Stream 2 – este pusă în dificultate de înverzirea economiei mondiale, a expus înaltul reprezentant.

„Voiam să verific dacă au vreun interes să inverseze tendinţa negativă a relaţiilor noastre pentru a dezvolta un dialog mai constructiv, dar răspunsul a fost clar: nu, nu sunt interesaţi”.

„Nu-mi făceam iluzii înaintea vizitei mele, sunt şi mai îngrijorat după vizită: guvernul rus o ia pe o cale deosebit de autoritară, în care libertatea de exprimare şi societatea civilă aproape că nu mai au loc. Autorităţile ruseşti au arătat în cazul Navalnîi că sunt fără milă”.

Josep Borrell va propune noi sancţiuni contra Moscovei: „Rusia a încercat să ne divizeze”

Potrivit dlui Borrell, structura puterii în Rusia este făcută din interese economice şi control politic, fără loc pentru statul de drept democratic, ci pentru reprimarea tentativelor de dezbatere privind drepturile omului şi valorile democratice.

Toate acestea au confirmat în opinia sa că Rusia este deconectată de Europa şi „consideră sistemul nostru democratic şi liberal ca o ameninţare existenţială”. „Omologii noştri ruşi nu au intenţia să continue dialogul dacă noi continuăm să fim ataşaţi de drepturile omului şi libertatea de exprimare”.

Puţinele puncte pozitive pe care le-a menţionat în vizita de la Moscova s-au referit la programul nuclear iranian şi la dialogul israelo-plaestinian, dar aceste subiecte nu au fost discutate în detaliu.

În ciuda tuturor dificultăţilor, Josep Borrell a apreciat ca primordial să se menţină un angajament oficial cu Rusia „atunci când este în interesul nostru”, să se găsească un „modus vivendi pentru a evita o confruntare permanentă” şi mai ales, să se păstreze contactul cu societatea rusă.

„Rusia a încercat să ne divizeze, dar ei nu au reuşit, nici în legătură cu Ucraina, nici pe tema drepturilor omului, acesta a fost clar unul din obiectivele lor în timpul vizitei mele, dar nu trebuie să cădem în capcana lor”, a adăugat Josep Borrell înaintea intervenţiilor deputaţilor.

https://www.lalibre.be/international/europe/josep-borell-va-proposer-de-nouvelles-sanctions-contre-moscou-la-russie-a-tente-de-nous-diviser-6022a13e9978e227df02edb7