Hacker pus pe rele! Cum a vrut să otrăvească mai mult de 15.000 de oameni

Hacker pus pe rele! Cum a vrut să otrăvească mai mult de 15.000 de oameni

Un hacker a obținut accesul la sistemul de apă al unui oraș din Florida și a încercat să pompeze o cantitate „periculoasă” de substanță chimică în apa pe care o consumpă mai bine de 15.000 de oameni.

Mai exact Hackerul a crescut cantitatea de hidroxid de sodiu (leșie) din sistemul de tratare a apei Oldsmar, dar un muncitor l-a văzut și a inversat acțiunea.

Leșia este utilizată în cantități mici pentru a controla aciditatea, dar o cantitate mare ar fi putut provoca probleme majore în apă și ar fi putut pune mulți oameni în pericol.

Primarul din Oldsmar, Eric Seidel, a spus: "Există un personaj negativ acolo".

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu s-au făcut încă arestări și nu se știe dacă hack-ul a fost făcut din SUA sau din exterior.

Cum a acționat hackerul

Vineri a fost accesat de la distanță un computer care controlează sistemul de tratare a apei Oldsmar.

Un operator de uzină a văzut o încercare de a accesa sistemul dimineața, dar a presupus că este supraveghetorul său, a informat Tampa Bay Times.

Dar o altă încercare a fost făcută la începutul după-amiezii și de data aceasta hackerul a accesat software-ul de tratament și a crescut conținutul de hidroxid de sodiu de la 100 de părți pe milion la 11.100 ppm.

Norocul oamenilor a fost că angajatul a readus nivelul normal de hidroxid de sodiu la timp. Hidroxidul de sodiu este ingredientul principal în produsele de curățare a lichidului. Este foarte coroziv și poate provoca iritații ale pielii și ochilor, împreună cu pierderea temporară a părului.

Înghițirea acestuia poate provoca leziuni la nivelul gurii, gâtului și stomacului și poate provoca vărsături, greață și diaree.

Declarațiile autorităților

Șeriful Bobellas Gualtieri din județul Pinellas a spus: "Nu sunt chimist. Dar vă pot spune ce știu este că ... dacă puneți acea cantitate de substanță în apa de băut, nu este un lucru bun". Uzina Oldsmar asigură apă întreprinderilor și pentru aproximativ 15.000 de locuitori. În urma acestui incident programul de acces la distanță la sistemul de apă a fost dezactivat temporar.