Un nou scandal la Apele Române. Cazul fostei chelnerițe, tras la indigo. Directorul adjunct și-a angajat tatăl pensionar

Un nou scandal la Apele Române. Cazul fostei chelnerițe, tras la indigo. Directorul adjunct și-a angajat tatăl pensionarApele_romane / Sursa foto: arhiva EVZ

După scandalul fostei chelnerițe angajate în mod suspect la Apele Române, prin detașare, o anchetă a presei locale relevă că și Constantin Mețler, numărul 2 al companiei de stat, și-a angajat tatăl pensionar. Metoda folosită a fost aceeași.

Nou scandal la Apele Române! Jurnaliștii ReporterIS au dezvăluit că pensionarul Stelian Mețler, tatăl lui Constantin Mețler, a fost angajat tot prin detașare, ca și fosta chelneriță, la compania unde este angajat fiul. Între Stelian Mețler, pensionarul de lux de la Apele Române, și fosta chelneriță de la Master Club există o legătură: amândoi au venit cu detașare pe Filiera Vatra Moldoviței, arată jurnaliștii ieșeni.

Constantin Mețler este temut în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus”

Directorul general adjunct la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), Constantin Mețler, este temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus”. Mețler (38 ani) are un trecut tulbure. În 2014, pe când era inspector ITM București, a fost reținut, împreună cu un coleg, deoarece ar fi luat mită 3.000 lei, pentru a nu amenda o firmă.

Într-o adresă trimisă presei, Mețler susține că a fost arestat nelegal în 2014 și a stat 10 zile în arest preventiv. „Fapt pentru care am acționat în instanță Statul Român. În dosarul presupusei luări de mită am fost achitat în mod definitiv de către instanțele române în anul 2016”, a mai precizat actualul director.

Tatăl lui Mețler a fost demis subit pe 3 februarie, la două ore după ancheta jurnalistică

La ora 13:00, miercuri 3 februarie, jurnaliștii ReporterIS au intrat în biroul directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani. Subiectul discuției: detașarea pensionarului Stelian Mețler (69 ani) de la Primăria Vatra Moldoviței (Suceava) la SGA Botoșani. La 13:20, discuția a luat sfârșit. La 14:20, echipa era în fața casei lui Mețler din Dărăbani. La ora 15:00, brusc, lui Mețler i-a fost întreruptă detașarea la „Apele Române”. Se presupune că pensionarul făcea zilnic naveta Darabani-Botoșani (140 km dus-întors) ca să vină la serviciu.

Ancheta jurnalistică din Iași vine în continuarea celei Recorder. Recorder dezvăluit cum a ajuns o chelneriță, prin detașare, să ocupe un post strategic în Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad. Este aceeași instituție care-l angajase și pe Mețler senior. Sacrificarea oamenilor competenți pentru „pile” este o realitate, după cum arată EVZ.

Jurnaliștii au trimis 6 întrebări la ABA Prut-Bârlad. Directorul și purtătorul de cuvânt nu au răspuns nici la telefon și nici în scris la întrebări. Li s-a transmis că vor primi răspunsurile „în 30 de zile”!

Stelian Mețler cumula pensia cu salariul la stat

Pe scurt, reperele acestei spețe sunt limpezi. Stelian Mețler a fost detașat de la Primăria Vatra Moldoviței (județul Suceava) la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani. Pe 22 iunie 2020, a fost încheiat contractul de muncă între Primăria Vatra Moldoviței și Mețler. Pe 1 iulie, acesta a fost trimis la SGA Botoșani până pe 31 decembrie. Salariul lunar brut al lui Mețler, plătit de SGA Botoșani, a fost fixat la 6.077 lei, aproximativ 3.500 lei net. Cea mai recentă detașare a acestuia la SGA Botoșani e din 28 decembrie, deci cu 3 zile înainte să-i expire cealaltă detașare. Stelian Mețler a lucrat zeci de ani la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani pe care l-a și condus.

Tatăl lui Mețler nu avea experiență în domeniu

Mai există un element scandalos în acest caz: cumulul pensie-salariu. Stelian Mețler este pensionar din 2017. Anterior, a fost șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani. Luând și pensie și salariu de la stat, Mețler ajungea la 6-7.000 de lei net lunar.

Pe de altă parte, Mețler senior a fost adus la Botoșani pe o poziție la securitate și sănătate în muncă (SSM), pentru care avea experiență, dar a activat la Inspecția Apei. „Pentru a lucra la «Inspecția Apei», trebuie să ai studii de specialitate, fie hidrotehnice, fie de chimie. Un astfel de inspector verifică poluări, eroziuni, sunt chestiuni destul de tehnice, de nișă”, a explicat o sursă din interiorul instituției

Costel Alexe l-a numit pe Mețler director general adjunct

PNL-istulCostel Alexe, șef CJ Iași, cercetat în prezent de DNA pentru luare de mită, este cel care l-a numit pe Constantin Mețler director general adjunct la Apele Române.

Ulterior, în 2020, Mețler ar fi fost unul dintre trimișii directorului general ANAR pentru a schimba directori din filiale teritoriale ale Apelor Române cu membri sau simpatizanți PNL.

De notorietate este implicarea lui Constantin Mețler în schimbarea directorului de la Mureș, subiect al unei anchete Recorder din toamna anului trecut. În ciuda protestelor publice ale federației sindicatelor de profil, Costel Alexe (fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, actual șef PNL Iași) l-a numit totuși pe Mețler ca director general adjunct.

Ne puteți urmări și pe Google News