Generalul Keith Kellogg, emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia

Generalul Keith Kellogg, emisarul lui Donald Trump pentru Ucraina și RusiaKeith Kellogg. Sursa foto: Wikipedia

Donald Trump, președintele ales al SUA, l-a desemnat, miercuri, pe generalul în rezervă Keith Kellogg, ca emisar al său pentru Rusia și Ucraina. Trump a promis, de-a lungul campaniei sale electorale, că va face „pace prin forță” între Rusia și Ucraina.

Trump „Împreună, vom obţine pacea prin forţă”

Trump a scris pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, că Keith Kellogg a fost cel care a fost alături încă de la început „El a fost alături de mine de la început! Împreună, vom obţine pacea prin forţă şi vom face America şi lumea mai sigure din nou!”

Keith Kellogg, general în rezervă, în vârstă de 80 de ani, a fost conducătorul, pentru o scurtă perioadă de timp, Consiliului de Securitate Naţională al SUA, chiar în primul mandat prezidenţial al lui Donald Trump.

Acting National Security Adviser Keith Kellogg, sursa Wikipedia.

După ce Trump a câștigat alegeri prezidențiale din SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat printr-un mesaj în care menționa, de asemenea, că apreciază angajamentul viitorului preşedinte american pentru a face „pace prin forță”, punând capăt războiului dintre Rusia și Ucraina declașat în urma invaziei rusești.

„Pacea prin forță”, ideea lui Trump reluată în anunțul de miercuri despre desemnarea lui Kellogg ca emisar pentru Rusia și Ucraina, este „un slogan din epoca (fostului preşedinte al SUA Ronald) Reagan care este mai caracteristic vechiului Partid Republican decât celui condus de Trump astăzi”, a explicat Volodímir Dubovik, profesor de relații internaționale la Universitatea Mechnikov din Odesa.

Acesta susține că limbajul lui Zelenski îl imită pe cel al republicanilor, încercând pe să-l convingă pe Trump să susţină Ucraina în războiul cu Rusia.

Zelenski NATO 2024

Zelensk. iSursa foto: captura YouTube

La ce se referă Trump prin „pace prin forță”

În campania sa electorală, Donald Trump a promis că va încheia rapid războiul ruso-ucrainean, nespecificând modalitatea prin care va finaliza conflictul. De asemenea, în cadrul campaniei, acesta a criticat receptivitatea administraţiei preşedintelui Biden de a ajuta masiv Ucraina.

Chiar dacă a comentat aceste fapte, după ce a câștigat alegerile, Trump s-a ferit să comenteze asupra războiului din Ucraina și nu este stabilit ce politică va urma.

Unul dintre planurile propuse de Kellogg pentru finalizarea conflictului este de îngheţare liniilor frontului pe aliniamentele actuale și să forțeze Moscova și Kievul să negocieze.

Donald Trump

Donald Trump. Sursa foto: Instagram

Biden se grăbește să ajute Ucraina

În prezent, administraţia preşedintelui Joe Biden vrea să trimită întreg ajutorul aprobat de Congres Ucrainei înainte de 20 ianuarie 2025, când Trump se va instala din nou la Casa Albă.

De asemenea, se presupune că preşedintele Biden ar putea oferi arme nucleare Ucrainei în perioada rămasă, până la încheierea mandatului său, conform publicației New York Times

„Mai mulţi oficiali au sugerat chiar că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparţinut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enormă şi imediată (faţă de Rusia n.red). Totuşi, un asemenea pas ar fi complicat şi ar avea implicaţii serioase”, scrie publicația americană.

Rusia evacuează 150.000 de oameni, Zelenski merge în SUA cu "planul de victorie"

Zelenski merge în SUA, la Joe Biden, cu "planul de victorie" / Sursa foto: Facebook

Reacția Rusiei

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a descris această idee drept „nebunească”. Aceasta a declarat, miercuri, că „acţiunile iresponsabile” ale susţinătorilor occidentali și ale Ucrainei ar putea aduce omenirea „pe marginea catastrofei”.

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus și actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat, marți, că dacă Occidentul oferă arme nucleare Ucrainei, Federația Rusă va considera acest transfer drept un atac nuclear asupra sa și va acționa cu atacuri nucleare la rândul ei.

De asemenea, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a susținut că discuţia despre posibilitatea înarmării Ucrainei cu arme nucleare este „absolut iresponsabilă” și a indicat Occidentului „să-l asculte cu atenţie pe (preşedintele rus Vladimir) Putin”.

De asemenea, le-a recomandat să citească noua doctrină nucleară revizuită a Rusiei, în cadrul căreia s-a scăzut pragul utilizării armelor nucleare după ce Londra și Washingtonul și-au oferit acordul pentru atacarea unor ţinte militare pe teritoriul rusesc, cu rachete ATACMS şi Storm Shadow furnizate Ucrainei.