Viitorul prefect de București va fi din USR. Partidele au încheiat negocierile pe județe

Viitorul prefect de București va fi din USR. Partidele au încheiat negocierile pe județe

Viitorul prefect al municipiului București va fi numit de Alianța USR PLUS, conform negocierilor dintre liderii partidelor de coaliție.

Viitorul prefect al municipiului București va fi dat de Alianța USR PLUS.

Cu o întârziere de patru săptămâni, partidele din coaliția de guvernare au finalizat negocierile pentru funcțiile de prefecți și subprefecți. Săptămâna trecută discuțiile s-au blocat pe desemnarea prefectului în județul Bihor, dorit atât de PNL cât și de USR PLUS.

În cele din urmă liderii partidelor au ajuns la un numitor comun. În urma discuțiilor, PNL va avea 23 de prefecți, USR 14, iar UDMR 5.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista prefecților PNL cuprinde Alba, Brașov, Bistrița Năsăud, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sibiu, Prahova, Teleorman, Vrancea și Vâlcea.

USR va avea 14 prefecți. Vor fi numiți în București, Vaslui, Tulcea, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Suceava, Timiș, Tulcea și Vaslui.

UDMR va avea 5 prefecti. Aceștia au fost numiți în județele Arad, Cluj, Covasna, Sălaj, Satu Mare.

Prefect de București la USR PLUS

Săptămâna trecută, Guvernul condus de Florin Cîțu a modificat statutul prefecților și subprefecților.

Conform noilor reglementări, prefecții și subprefecții redevin demnitari. Ei vor fi numiți din rândul membrilor partidelor politice, începând din acest moment. Premierul Florin Cîţu a făcut anunțul la finalul ședinței de guvern, de miercuri.

Ocuparea acestor funcții presupune existența unor studii universitare absolvite cu diploma de licență.

De asemenea, prefecții și subprefecții trebuie să urmeze un program de formare special organizat de Institutul Național de Administrație. Cei care nu au absolvit acest program au la dispoziție doi ani de la numirea în funcție să o facă. Pot fi prefecți sau subprefecți și parlamentarii care au un mandat întreg.

Prin actul normativ s-a reînființat și funcția de secretar general al instituţiei prefectului. Conform actului normativ, astfel se stabilește „o unitate de abordare” cu modul de organizare şi conducere a ministerelor. Secretarul general va fi înalt funcționar public și va fi subordonat prefectului.