UPDATE. Criză politică în Italia. Primul ministru Conte a demisionat
- Stere Gaci
- 26 ianuarie 2021, 14:37
Rămas fără majoritate în Parlament după ieșirea partidului Italia Viva din coaliția sa, premierul Giuseppe Conte a anunțat că va demisiona astăzi. Mișcarea are rolul de a-l convinge pe președintele Sergio Matterella să-i încredințeze un nou mandat pentru a forma guvernul.
UPDATE 14:35 - Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a demisionat în urmă cu puțin timp. Prin scrisoarea de demisie pe care i-a adresat-o preșdintelui, Conte a deschis calea pentru consultările formale cu partidele în vederea depășirii crizei politice și a formării unui nou guvern, a spus șeful statului.
Miercuri după amiază, președintele Sergio Mattarella va începe consultările cu partidele. Șeful statului a mai anunțat că i-a cerut lui Conte să fie premier interimar.
Giuseppe Conte a pierdut majoritatea absolută în Senat săptămâna trecută, când partenerii de la Italia Viva, formațiune condusă de fostul prim-ministru Renzi, s-a retras din coaliție acuzând felul în care premierul demisionar a gestionat pandemia și criza economică produsă de restricțiile aduse de coronavirus.
Încă un pas spre Italexit? Alianța de stânga aflată la putere în Italia trece prin momente grele. Liderii celor doi piloni ai guvernului, Partidul democrat și Mișcarea 5 Stele, știu că riscă înfrângerea electorală în cazul unor alegeri anticipate.
Încă un pas spre Italexit
Potrivit unui comunicat de presă al cabinetului premierului, Giuseppe Conte a convocat pentru astăzi, un Consiliu de Miniștri. Reuniunea este destinată „informării miniștrilor cu privire la intenția sa de a merge la președinte pentru a demisiona”.
Marea Britanie, șantajată de SUA. Istoria secretă a “relației speciale”
Conte speră să obțină un mandat din partea președintelui Sergio Matterella pentru a încerca să formeze un nou guvern, al treilea din 2018. Conte speră ca cel de al treilea guvern al său să pună în aplicare un plan în valoare de peste 200 de miliarde de euro. E vorba de un adevărat balon de oxigen pentru cea de a treia economie din zona euro, scrie ziarul francez Le Figaro.
Jocul lui Conte
Criza politică a fost declanșată de fostul prim-ministru Matteo Renzi (2014-2016), care și-a retras micul partid Italia Viva din coaliția de guvernământ pe 13 ianuarie. Renzi, fost lider al Partidului Democrat, a adresat săptămâni la rând critici executivului cu privire la gestionarea pandemiei. Renzi, care a susținut executivul din vara lui 2019, e nemulțumit și de planurile de cheltuieli ale lui Conte.
China se teme de „răscoală”! 97 de milioane de suspecți
Ca să se mențină la putere, Conte a negociat intens în ultimele zile. Fără succes. Premierul știe, însă, că are o carte de jucat, Nici președintele Matterella, nici establishmentul politic Italian nu-și doresc anticipate. Asta pentru că dreapta, cu Matteo Salvini și Giorgia Meloni, ar ajunge probabil la putere. Ca urmare, Conte evită umilința unui vot de neîncredere în Senat și își depune mandatul, sperțnd că va căpăta unul nou.
Secretarul general al Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a declarat luni seară, după anunțul lui Conte, că partidul său îl susține pe Conte pentru formarea unui nou guvern. „Cu Conte pentru un nou guvern clar pro-european susținut de o bază parlamentară largă, care garantează credibilitatea și stabilitatea pentru a face față marilor provocări pe care trebuie să le înfrunte Italia”, scrie Zingaretti pe contul său de Twitter.
„Rămânem alături de Conte”, promit, într-o declarație comună, și liderii M5S, Davide Crippa și Ettore Licheri.
Încă un pas spre Italexit? Dreapta e favorită dacă se fac alegeri
Conte va primi, probabil, un nou mandat de la președinție, dar va reuși să-și asigure majoritatea? "Este încă prea devreme pentru a spune dacă va reuși", spune politologul Wolfgango Piccoli. Dacă va eșua, M5S și PD ar putea "renunța la Conte și să caute un alt candidat". Niciunul dintre partide nu are interes să grăbească alegerile anticipate. Nu de alta, dar sondajele de opinie indică faptul că alianța de dreapta formată din Liga lui Salvini și Fratelli d'Italia (Giorgia Meloni) și Forza Italia (Silvio Berlusconi) ar câștiga. Aa ca să nu mai vorbim despre creșterea curentului care cere ieșirea Italiei din UE, cee ace ar putea provoca surprise la urne.