Proiect grandios în România. Vom avea acces la date de acum 400 de ani
- Iulia Moise
- 25 ianuarie 2021, 10:44
Arhivele Naționale lucrează la un proiect absolut incredibil, iar sute de mii de români vor putea obține astfel informații prețioase despre strămoșii lor.
Arhivele Naționale. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Gândul, Cristian Anița, director la Arhivele Naționale ale României, a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează la un proiect grandios. Acesta le va da românilor posibilitatea de a afla cine au fost strămoșii lor până în urmă cu 400 de ani.
„Ce ne propunem, în primul rând, este să ducem la capăt acele proiecte pe care le-am început în 2020. Două sunt importante aici. În afară de reabilitarea sediului monument istoric. Practic a început la 2 decembrie 2020 șantierul, deci în acest an se va lucra foarte mult acolo.
Avem un proiect numit EVITALA, pe care îl ducem în 2021. Prin care ne propunem digitalizarea tuturor instrumentelor de evidență la nivelul întregii țări. În așa fel încât cercetătorul să aibă acces de acasă la ce-l interesează.
Și încă un proiect care, tot așa, se va desfășura în acest an este EANR, un proiect prin care ne-am propus să digitalizăm starea civilă a României, mai veche de 100 de ani. Este un proiect care va deveni completare cu proiectul direcției de evidență a persoanelor. Prin care se digitalizează documentele de stare civilă mai noi”, a declarat Cristian Anița pentru Gândul.
Arhivele Naționale, proiect grandios cu informații despre strămoșii românilor
„Sperăm ca prin cele două proiecte, cetățenii României, și nu numai, să aibă acces la o arhivă genealogică începând de la 1600 (N.RED. – anii existenței lui Mihai Viteazul), de când avem noi documente, până la zi. Bine, cu restricțiile date de, mai ales pentru cele mai noi, de protecția datelor cu caracter personal.
Acestea sunt două proiecte. Plus activitățile noastre curente, de preluare de documente de la creatorii de documente, de făcut controale la creatorii de documente.
Pentru că noi avem și această componentă prin care ne asigurăm că documentele importante de azi ale instituțiilor publice, arhiva de mâine, este păstrată în bune condiții. Și va ajunge la Arhivele Naționale ca să poată fi cercetată de viitorii interesați de această problemă”, a mai spus acesta.