Ce medicamente și droguri foloseau strămoșii? Analiză științifică pe tartru

Ce medicamente și droguri foloseau strămoșii? Analiză științifică pe tartru

Ce medicamente și droguri foloseau strămoșii pentru a se trata. Cercetătorii află acest lucru cu ajutorul unei noi metode, bazate pe studiul tartrului.

O nouă metodă ar putea să arate ce droguri și medicamente foloseau strămoșii. Cercetătorii analizează reziduurile din tartrul dinților noștri în urmă cu sute de mii de ani. Metoda a găsit urme de droguri pe scheletele secolului al XIX-lea. De asemenea, prin această metodă au fost identificate substanțe halucinogene la 10 indivizi decedați recent.

Ce droguri și medicamente foloseau strămoșii

Cercetarea ar putea să fie una mai profundă și să ia în calcul oseminte vechi de sute de mii de ani. Este o „nouă frontieră”, spune arheologul Shannon Tushingham de la Washington State University, Pullman. El investighează consumul de tutun antic în America de Nord, dar nu a fost implicat în noua lucrare.

Se poate afla ce droguri și medicamente foloseau strămoșii pe baza numeroaselor schelete descoperite de arheologi

Atunci când fac studii legate de istoria medicamentelor, oamenii de știință folosesc dispozitivele de fumat folosite în urmă cu multe secole de strămoșii noștri (cei din America), dar și vasele folosite pentru băut. În acele vremuri se foloseau în scopuri medicale și ciuperci halucinogene, dar urmele lor s-au pierdut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa că cine se întreabă ce droguri și medicamente foloseau strămoșii noștri, răspunsul poate fi găsit prin studiul tartrului de pe dinții scheletelor descoperite de-a lungul vremii.

Tartrul rezistă mai bine de 1 milion de ani

Arheologul Bjørn Peare Bartholdy, student la doctorat la Universitatea Leiden, a descoperit că fermierii dintr-un sat olandez, din secolul al XIX-lea, care nu aveau medic, se auto-medicamentau pentru a controla durerea și bolile, conform sciencemag.org.

El, împreună cu Amanda Henry au apelat la o nouă tehnică: examinarea sedimentelor dentare ale scheletelor. Este vorba despre placa întărită cunoscută sub numele de tartru. Și care acum poate fi îndepărtată cu ușurință de către dentist. Tartrul reprezintă bucăți de alimente, băuturi și alte substanțe depuse pe dantura unei persoane.

Rezistă sub formă de fosile mai bine de 1 milion de ani. Cercetătorii investighează astfel de cruste mai ales pentru a înțelege dietele popoarelor din trecut și modul în care se tratau medical.