China provoacă Taiwanul pentru a-l testa pe Biden
- Adrian Pătrușcă
- 23 ianuarie 2021, 16:08
China a pătruns în Zona de Apărare Aeriană a Taiwanului cu opt bombardiere și patru avioane de vânătoare, într-un gest de provocare grosolan.
China provoacă Taiwanul într-un gest de o agresivitate fără precendent.
Aditya Raj Kaul de la CNN a postat pe Twitter:
„Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că 8 bombardiere chineze și 4 avioane de vânătoare au pătruns în Zona de Apărare Aeriană a insulei. Au fost ordonate decolări de alertă, au fost emise semnale radio și sistemele de rachete antiaeriene au fost activate.”
#BREAKING: Taiwan's Defence Ministry says that 8 Chinese PLA Bombers and 4 Fighters have Breached Island's Air Defence Zone. Airborne alert sorties had been tasked, radio warnings issued and air defense missile systems deployed to monitor the activity. pic.twitter.com/7HcLlNajun
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) January 23, 2021
În ultimele luni, China a efectuat aproape zilnic zboruri deasupra apelor dintre partea de sud a Taiwanului și Insulele Pratas, de asemenea controlate de Taiwan.
Totuși, de obicei era vorba de unul sau două avioane de recunoaștere.
Prezența atâtor aparate de luptă chineze în această misiune este neobișnuită. Taiwanul a vorbit de opt bombardiere cu capacități nucleare H-6K și de patru avioane de vânătoare J-16.
O hartă furnizată de Ministerul taiwanez al Apărării arată că aeronavele chineze, printre care se afla și un aparat antisubmarin Y-8 au survolat aceleași ape unde au avut loc și celelalte misiuni recente. Adică în regiunea Insulelor Pratas. Acestea se află totuși destul de departe de teritoriul principal al Taiwanului – 445 de kilometri.
În timpul administrației Trump, în special în ultimul an, Statele Unite au efectuat transferuri importante de armament în Taiwan.
China provoacă Taiwanul și pentru a testa reacția noului președinte american. Joe Biden este văzut ca un lider apropiat de regimul de la Beijing. Cu atât mai mult cu cât fiul său, Hunter Biden, a făcut afaceri grase cu China.
Emili Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate de la Casa Albă, a dat totuși asigurări că angajamentul SUA pentru Taiwan este „solid ca stânca”.
Ambasadorul de facto al Taiwanului la Washington, Hsiao Bi-khim, a asistat la depunerea jurământului de către Biden, miercuri.
Beijingul afirmă tot mai apăsat că Taiwanul este parte integrantă din teritoriul Chinei. Experții militari au avertizat că o invadare a insulei de către regimul de la Beijing este posibilă.