Masacru în Irak. Zeci de morți în urma unui dublu atentat la Bagdad

Masacru în Irak. Zeci de morți în urma unui dublu atentat la Bagdad

Dublul atentat kamikaze nu a fost deocamdată revendicat. Dar acest mod operatoriu a fost folosit în trecut de către gruparea teroristă Stat Islamic.

Masacru în Irak. Zeci de morți în urma unui dublu atentat la Bagdad. Un bilanț provizoriu îndică cel puțin 20 de morți.

Autorii atacului sunt doi teroriști-kamikaze. Aceștia și-au detonat dispozitivele explozive  într-o piață din centrul Bagdadului. Este cel mai sângeros atac terorist din ultimii trei ani în capitala irakiană.

Un terorist și-a detonat centura explozivă în mijlocul mulțimii aflată în piața de îmbrăcăminte second-hand Tayaran, potrivit ministerului de Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce o mulțime se forma pentru a încerca să vină în ajutorul victimelor, un al doilea sinucigaș și-a detonat centura.

Un bilanț provizoriu al ministerului irakian de Interne indică peste 20 de morți și 40 de răniți, scrie Le Point.

Pe fondul pandemiei, medicii sunt copleșiți în această metropolă cu zece milioane de locuitori.

Ministerul Sănătății a pus tot personalul medical în alertă.

În piață, o intersecție aglomerată din Bagdad, bălți de sânge erau vizibile, precum și bucăți de haine rupte de explozii, a notat un fotograf AFP.

Soldați și paramedici au fost trimiși în număr mare la locul sinistrului. În urmă cu trei ani, un atac având același mod operatoriu, a ucis 31 de oameni în piața Tayaran.

Un masacru după semnătura ISIS

La fel ca în 2018, acest atac vine în timp ce autoritățile discută despre organizarea alegerilor legislative. Scrutin  însoțit în mod regulat de violență în Irak.

Alegerile anticipate pentru un nou parlament fuseseră promise de guvern pentru luna iunie. Însă autoritățile propun în prezent să le amâne până în octombrie pentru a oferi Comisiei electorale mai mult timp pentru organizarea scrutinului.

Dublul atentat sinucigaș de joi nu a fost revendicat imediat. Dar acest mod operator a fost folosit în trecut de gruparea Stat Islamic (ISIS)

ISIS a ocupat aproape o treime din Irak în 2014, înainte că Bagdadul să declare victoria asupra jihadiștilor, la sfârșitul anului 2017.

De atunci, celulele jihadiste s-au ascuns în numeroasele zone montane și deșertice ale țării.

Până în prezent, însă, ISIS a revendicat doar atacuri la scară mică, de obicei efectuate noaptea împotriva pozițiilor militare din zone izolate, departe de orașe.

Ultimele atacuri care au ucis mai multe persoane în Bagdad datează din iunie 2019.

Atacul are loc în timp ce SUA și-au redus numărul trupelor din Irak la 2.500. O scădere care „reflectă capacitățile sporite ale armatei irakiene”, potrivit șefului Pentagonului, Christopher Miller.

Aproape toate trupele din alte state membre ale Coaliției antitero au părăsit țara în 2020, la începutul pandemiei COVID-19.

Foto: Twitter