Donald Trump și Joe Biden se ceartă pe europeni și brazilieni

Donald Trump și Joe Biden se ceartă pe europeni și brazilieni Sursa foto: Arhiva EVZ

În ajunul plecării sale de la Casa Albă, Donald Trump a semnat un ordin executiv care prevedea redeschiderea frontierelor americane pentru cetățenii europeni și brazilieni. Imediat contrazis de purtătorul de cuvânt al viitorului președinte Joe Biden.

În ajunul plecării sale de la Casa Albă, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care redeschide frontierele SUA pentru cetățeni din Brazilia, Marea Britanie și dintr-o mare parte a Europei continentale.

Așa cum se știe, Trump a luat controversata decizie de a închide granițele americane pentru multe țări, în primăvara anului trecut.

Acum, la final de mandat, Donald Trump surprinde iarăși. Printr-un decret care redeschide SUA pentru cetățenii europeni din spațiul Schengen. Dar și pentru  britanici, irlandezi, și pentru brazilieni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apropiați ai administrației afirmă că interdicțiile vor fi ridicate începând cu 26 ianuarie, scrie Express.

Între timp, Joe Biden poate inversa această decizie, după învestitura sa de miercuri. Cu riscul unui haos în transporturi.

Uite cheia, nu e cheia

De altfel, purtătoarea de cuvânt a viitorului șef de stat, Jen Psaki, a reacționat la remarcile lui Trump,

„Odată cu agravarea pandemiei COVID-19 și cu variantele mai contagioase care apar în întreaga lume, nu este momentul să ridicăm restricțiile privind călătoriile internaționale”.

„Potrivit avizului echipei noastre medicale, Administrația nu intenționează să ridice aceste restricții la 26 ianuarie”.

„De fapt, intenționăm să consolidăm măsurile de sănătate publică în ceea ce privesc călătoriile internaționale pentru a atenua în continuare răspândirea COVID-19”.

La ora actuală, cetățenii non-americani care au petrecut recent un sejur în Brazilia, Marea Britanie, Irlanda și în spațiul Schengen nu au dreptul să intre în SUA.

Pentru europeni, interdicția este în vigoare din luna martie. Pentru Brazilia, din luna mai.

Au existat rapoarte, în noiembrie, că administrația Trump are în vedere eliminarea acestor restricții. Cu toate acestea, potrivit Reuters, interdicțiile impuse cetățenilor din China și Iran nu vor fi ridicate.

O serie de noi variante de coronavirus mai infecțioase se răspândesc acum în întreaga lume.

În Marea Britanie, o nouă tulpină, B 1.1.7, a fost identificată pentru prima dată în Kent.

De atunci, au fost raportate cazuri în Europa și Statele Unite, cu teamă că va deveni componenta dominantă peste ocean, până în martie.

Au fost raportate tulpini noi și distincte în Africa de Sud și Brazilia. Ceea ce a determinat Marea Britanie să impună noi restricții de călătorie.

Ministrul brazilian al Sănătății, Eduardo Pazuello, a recunoscut că asistența medicală din Manaus a ajuns la punctul de „colaps”.