De ce fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului

De ce fermierii brazilieni au devenit piromanii Amazonului

Pădurea amazoniană a devenit în ultimii ani o adevărată torță și, din câte se pare, focul ar fi fost pus chiar de localnici.

De ce incendiază oamenii pădurea? O exoplicație ar fi că focul ar fi pus pentru a îndepărta copacii căzuți după defrișare. Focul este însă și o tehnică obișnuită folosită la pregătirea terenurilor pentru agricultură.

De altfel, date recente arată că 99% dintre focarele de incediu din Amazon rezultă din acțiuni umane, fie prin accident, fie intenționate.

In 2019, incendiile care au mistuit pădurea amazoniană dbraziliană au fost rezultatul unei creșteri alarmante a defrișărilor, afectând aproape 10.000 de kilometri pătrați de pierderi forestiere pentru prima dată într-un deceniu. Dar, datorită precipitațiilor sub medie și a defrișărilor masive, un nou sezon de incendii devastator se anunță și în 2020.

Dincolo de dezastrul imediat provocat de de incendii în 2019, de la animalele sălbatice care au murit carbonizate, până la creșterea emisiilor de carbon, focul care a pus stăpânire pe Amazon a captat atenția lumii. Și asta pentru incendiile au fost provocate de om. Fumul gros și flăcările au fost un indiciu clar că defrișările pe scară largă au avut loc înainte de publicarea statisticilor oficiale.

Specialiștii spun că multe dintre aceste incendii au fost provocate de oameni pentru a îndepărta copacii căzuți după defrișare. De asemenea, fermierii dau foc pentru a-și pregăti terenurile pentru agricultură, dar, de cele mai multe ori, incendiile scapă de sub control, depățind limitele terenurilor agricole și ale pășunilor.

În trecut, când se înregistrau precipitații abundente și păduri umede, aceste incendii nu aveau tendința de a se extinde. După ce pădurile au devenit tot mai uscate din cauza precipitațiilor reduse, acestea pot arde luni întregi, devastând zeci sau sute de kilometri de rezerve forestiere și terenuri agricole.

Fermierii piromani scot mai puțini bani din buzunare

Și atunci se pune întrebarea: dacă incendiile sunt devastatoare pentru biodiversitate și pentru oameni, de ce fermierii din Amazon continuă să le provoace?

Una dintre explicații ar fi că un incendiu îi ajută pe fermieri să nu mai scoată bani din buzunar pentru îngrășăminte, pesticide și pentru plata muncitorilor.

Un mod de a scăpa mai ieftin în lupta cu dăunătorii. Vegetația care crește din nou este apoi tăiată și arsă, oferind o modalitate deloc constisitoare de a curăța resturile și de a fertiliza terenul, în timp ce sunt îndepărtați dăunătorii.

Această tactică nu este însă lipsită de urmări: focul degradează treptat solul. În plus, incendirea este mai puțin profitabilă pe termen lung în comparație cu sistemele agricole care folosesc utilaje, integrează copacii în terenurile agricole sau recurg la rotația pășunatului.

Și mai important este este faptul că incendiile de la alte ferme pot consitui un risc pentru fermieri, deoarece culturile sau infrastructura pot fi transformate în scrum în cele din urmă.

Ne puteți urmări și pe Google News