Drumul spre cenzura „corporate”. Cum justifică boss-ul Twitter suspendarea lui Trump

Drumul spre cenzura „corporate”. Cum justifică boss-ul Twitter suspendarea lui Trump

Drumul spre cenzura „corporate”. Fondatorul Twitter, Jack Dorsey, încearcă să-și justifice decizia fără precedent de a-l cenzura pe un șef de stat în funcție.

Drumul spre cenzura „corporate”. Trump, primul lider din lume cu cont Twitter suspendat! CEO-ul companiei Twitter, Jack Dorsey, a fost reticent inițial cu privire la o suspendare a contului lui Trump. El susține că a trecut la acțiune abia după ce echipa sa i-a spus că mesajele președintelui incită la violență printre susținătorii activi în rețeaua Parler. Este prima suspendare de cont a unui lider mondial din istoria rețelei de socializare.

Pe 6 ianuarie, în timpul asaltului de la Capitoliu, Dorsey lucra pe o insulă privată din Polinezia Franceză. Subalternii săi i-au cerut insistent să suspende contul de Twitter al lui Trump, potrivit unei relatări a New York Times.

Cont suspendat: mesajele Twitter care i-au fost fatale lui Trump

Twitter a fost prima companie de social media care a contestat oficial rolul avut de republican în contextul revoltelor de la Capitol Hill. A blocat contul lui Donald Trump timp de 12 ore înainte de a anunța o suspendare permanentă. Au urmat în scurt timp Facebook, Instagram și Snapchat, care au precizat că este vorba de o suspendare pe termen nedefinit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit New York Times, Dorsey a semnat decizia de suspendare permanentă a contului președintelui în exercițiu după postarea a două Tweet-uri, pe 8 ianuarie. Acestea au fost declarate de Twitter ca instigatoare la replici radicale printre suporterii lui Donald Trump.

Într-unul dintre mesaje, președintele în funcție anunța că nu va participa la inaugurarea mandatului de președinte al lui Joe Biden. Al doilea îi numea pe susținătorii săi „mari patrioți americani", care vor avea „o voce uriașă în viitor".

Drumul spre cenzura „corporate”. Nu era instigare, dar vorbeau alții pe Parler

Tweet-urile nu erau îndemnuri explicite la violență, este nevoit să recunoască boss-ul Twitter. Dar el spune că echipa de monitorizare a siguranței rețelei a analizat reacțiile la postările lui Trump de pe platforma alternativă de socializare Parler, foarte populară printre susținătorii președintelui.

Echipa i-ar fi raportat lui Dorsey că suporterii lui Trump au fost stimulați de ultimele sale postări pe Twitter. Spre exemplu, un utilizator Parler îndemna forțele paramilitare să împiedice intrarea lui Biden la Casa Albă și să se lupte cu oricine ar îndemna să-i oprească, susține New York Times.

Echipa de securitate Twitter a făcut referire la cele două mesaje în postarea de pe blogul companiei prin care încearcă să justifice suspendarea contului președintelui. Potrivit autorilor postării, mesajele lui Trump ar fi fpst susceptibile de „a încuraja și inspira oamenii să repete actele criminale care au avut loc în Capitoliul SUA pe 6 ianuarie 2021”.

Drumul spre cenzura „corporate”: mesajele liderilor lumii nu mai au valoare de știre

Jack Dorsey încearcă să justifice și tolerearea, de-a lungul vremii, a tuturor mesajelor violente ale unor dictatori criminali sau propaganda antisemită. Jack Dorsey susține că a fost în favoarea politicii companiei sale de a proteja conturile liderilor lumii din cauză că declarațiile publice ale acestora au valoare de știre chiar dacă mesajele lor pe Twitter încalcă politicile companiei.

Cu toate acestea, anterior zilei de 6 ianuarie Twitter ștersese doar în două ocazii tweet-urile unui lider, și anume postări ale șefilor de stat ai Braziliei și Venezuelei, care au promovat remedii false pentru coronavirus.

Accente negaționiste la angajații Twitter. Trump, comparat cu ucigașul a 6 milioane de evrei

Pentru a-și justifica cenzura după momentul 6 ianuarie, angajații lui Dorsey au făcut chiar o paralelă cu activitatea IBM în favoarea naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După această comparație, angajații Twitter au declarat că doar istoria le-ar putea judeca decizia. Așa că l-au rugat insistent pe șeful Twitter să îl suspende pe liderul de la Casa Albă, prin intermediul unei petiții interne.

Jack Dorsey spune că a fost de acord, în cele din urmă, să suspende contul președintelui. Dar, susține boss-ul Twitter, ar fi continuat să aibă păreri amestecate. Greu de crezut, având în vedere că în declarația detaliată oferită pe 13 ianuarie, Dorsey susținea explicit că el consideră decizia Twitter corectă, singura problemă fiind că ar putea să creeze „un precedent periculos”.

„Nevoia de a lua aceste decizii polarizează discursul public, ne separă. Restricțiile ne limitează potențialul de clarificare, căință și învățare. Setează un precedent pe care îl consider periculos: puterea unui individ sau a unei corporații asupra unei părți a conversației publice globale", a scris Dorsey.