Twitter și Facebook, reglementate în UE. Blocarea lui Trump are consecințe neașteptate
- Iuliu Vlădescu
- 12 ianuarie 2021, 14:56
Twitter și Facebook vor fi reglementate în UE. Blocarea conturilor sociale ale președintelui SUA Donald Trump are, astfel, consecințe neașteptate.
Twitter și Facebook, reglementate în UE. Într-un articol intitulat „Dealul Capitoliului - momentul 9/11 al social media”, comisarul european pentru piață internă Thierry Breton spune că incidentele de la Congresul SUA arată cât de fragilă este democrația. Și în ce fel companiile tehnologice, dacă sunt nereglementate, îi pot amenința supraviețuirea.
„Toți suntem șocați de imaginile cu protestatarii care intră în Capitoliu în încercarea de a opri certificarea noului președinte. Atacul de la Congresul SUA - un simbol al democrației - pare un asalt direct asupra noastră, a tuturor.
Atacurile teroriste din 9/11 (11 septembrie 2001) au declanșat o schimbare de paradigmă în securitatea globală. După 20 de ani, suntem martorii unei astfel de schimbări cu privire la rețelele sociale și rolul lor în democrație.
Twitter și Facebook au prea multă putere
Companiile care dețin platforme sociale i-au blocat accesul la conturi președintelui Trump. Ele au motivat că ar amenința democrația și ar incita la ură și violență. Procedând astfel, rețelele sociale și-au asumat că au responsabilitatea, datoria și mijloacele de a opri răspândirea conținutului ilegal. Așa că nu se vor mai putea feri de responsabilitate spunând că oferă doar servicii de găzduire.
Dogma bazată pe secțiunea 230 tocmai a căzut. (Secțiunea 230 este legea americană ce oferă social media imunitate față de răspunderea civilă pentru conținutul postat de utilizatori).
Dacă mai era cineva care să se îndoiască de rolul de actor în societățile și democrațiile noaste al platformelor sociale, evenimentele de la Capitoliu spulberă această idee. Ce se întâmplă online nu rămâne doar online, ci are consecințe reale.
UE reglementează rețele precum Facebook și Twitter
Reacția fără precedent a rețelelor sociale față de evenimentele de la Capitoliu ne face să ne întrebăm: de ce nu au reușit rețelele sociale să prevină răspândirea știrilor false și a discursului urii? Și indiferent dacă vom considera sau nu decizia de a-i suspenda conturile președintelui drept corectă, ar trebui o astfel de decizie să aparțină unei companii tehnologice fără nicio legitimitate niciun control democratic? Mai pot aceste companii să susțină că nu știu ce postează utilizatorii?
Săptămâna trecută a fost doar punctul culminant al unor ani în care discursul urii, incitarea la violențe, dezinformarea și strategiile de destabilizare au fost permise fără resstricții pe binecunoscutele rețele sociale. Evenimentele din SUA arată că un spațiu digital puternic dar nereglementat - o reminiscență a Vestului Sălbatic - are un impact profund asupra fundamentelor democrațiilor noastre moderne.
Faptul că un CEO îl poate lăsa fără voce pe președintele Statelor Unite fără un mecanism democratic este uimitor. Nu este doar o confirmare a imensei puteri a rețelelor sociale, ci arată și profunda slăbiciune a modului în care societățile noastre sunt organizate în spațiul digital.
Ce pregătește UE pentru Twitter și Facebook
Aceste ultime zile au arătat cu claritate că nu ne mai permitem să ne bazăm pe bunele-intenții ale platformelor. Nici pe capacitatea lor de a interpreta legile. Avem nevoie de un set de reguli. Și de o organizare a spațiului digital cu drepturi, obligații și instituții. Avem nevoie de restaurarea încrederii în spațiul digital. E o problemă de supraviețuire pentru democrațiile noastre în secolul 21.
Europa este primul continent care a inițiat o reformă cuprinzătoare a spațiului digital prin Legea serviciilor digitale și Legea pieței digitale (Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act). Ambele au fost puse pe masa Comisiei Europene din luna decembrie. Ambele sunt bazate pe o premisă simplă, dar puternică: ceea ce este ilegal în lumea reală trebuie să fie ilegal și în lumea online.
Legile și Justiția din Europa trebuie să decidă în continuare ce este ilegal, atât offline cât și online - de la pornografie infantilă la conținut terorist, de la discurs al urii la fake news, de la incitare la violență la defăimare - prin procese democratice care să respecte regulile statului de drept.
Lege pentru social media în UE
Dar deocamdată, lipsa de claritate rămâne privitor la platformele sociale și la modul în care acestea trebuie să trateze conținutul ilegal postat pe social media. Iar asta ridică pentru societățile noastre prea multe întrebări fără răspuns cu privire la ceea ce ar trebui sau nu să fie blocat.
Legea privitoare la serviciile digitale va da platformelor de social media obligații și responsabilități clare, oferind autorităților putere să intervină pentru ca drepturile fundamentale ale tuturor să fie salvgardate.
Cu ajutorul acestei legi, Europa face mutarea de deschidere. Instituțiile democratice vor lucra pentru a grăbi și finaliza această reformă. Dar provocările cu care societățile și democrațiile noastre se confruntă au o natură globală.
Colaborare UE-SUA pentru reglementarea rețelelor sociale
Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană și viitoarea administrație de la Washington vor trebui să-și unească forțele pentru a avea un dialog constructiv care să ducă la principii coerente la nivel global.
Legea serviciilor digitale este construită astfel încât să răspundă la toate problemele de acest gen. Deocamdată la nivelul continentului. Dar ar putea ajuta la configurarea unei căi de acțiune la nivel global în privința rețelelor sociale.
Aceasta ar servi interesul general al societăților noastre. Iar stabilind standarde și clarificând reguli, putem produce o reformă. Una care să fie folositoare generațiilor care vor veni după noi.”