Premierul Cîțu despre pensii. E anunțul momentului în România

Premierul Cîțu despre pensii. E anunțul momentului în România

Premierul Cîțu a făcut anunțul momentului despre pensii! Declarația a fost făcută în deschiderea ședinței de Guvern, la scurt timp după decizia CCR.

Premierul Florin Cîţu a vorbit, la începutul ședinței, despre creșterile de pensii în 2021. El a declarat că România nu şi-a permis în 2020 şi nu îşi permite nici anul acesta o majorare a pensiilor cu 40%. Guvernul va creşte pensiile în baza calendarului pe care şi l-a asumat, a mai spus premierul.

El a vorbit și despre decizia de miercuri a Curţii Constituţionale. „România nu şi-a permis anul trecut. Nu-şi permite nici în 2020 acest lucru”.

Premierul Cîțu despre pensii: Președintele are două variante

„În acest moment, legea merge la promulgare pentru domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja - acest Guvern - un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi”, a adăugat Cîțu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Afirmația premierului vine după ce, miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. CCR a stabilit că actul normativ este constituţional.

Ce a sesizat Guvernul la CCR

Executivul arăta în sesizarea adresată CCR că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii. De asemenea, mai acuza Guvernul, legea ignora perspectivele evoluţiei bugetului consolidat şi a economiei.

Legea de majorare a pensiilor cu 40% avea drept consecinţă afectărea principiului securităţii juridice, mai acuza Executivul.

Imediat după anunțarea, pe surse, a deciziei CCR, mministrul Muncii Raluca Turcan a exprimat poziția Guvernului. „Parlamentul, după decizia CCR, se va pronunța cu privire la ceea ce este de făcut pe viitor. Când vine vorba de pensii, cel mai important lucru pe care trebuie să-l asigurăm este plata lor, sustenabilitatea sistemului. E important să respectăm echitatea și contributivitatea. În prezent avem buget alocat pentru pensii. Anul acesta, în bugetul pe care l-am trimis la MF am prevăzut ca măcar indexarea cu rata inflației să se facă”, a spus Raluca Turcan.