Post Brexit, sună armele. Londra cumpără rachete de 600 de milioane de euro

Post Brexit, sună armele. Londra cumpără rachete de 600 de milioane de euro sursa foto. EVZ

După stabilirea noilor relații pe care Marea Britanie le va avea în continuare cu Uniunea Europeană, din ce în ce mai multe semnale vin din Regat cu privire la consolidarea forțelor armate și a tehnicii de luptă ale englezilor.

Ultimul pe listă este o notificare a ministerului britanic al Apărării către cel mai mare producător și dezvoltator european de rachete, MBDA Missile Systems, pentru un contract de 600 de milioane de euro destinat înarmării avioanelor F-35B cu rachetele ultramoderne SPEAR 3

În mod normal, forțele aeriene britanice (Royal Air Force și Fleet Air Arm) vor dispune de 138 de avioane de luptă F-35B (în versiunea STOVL-decolare scurtă/aterizare verticală), un avion de generația a cincea, dezvoltat de compania americană Lockheed Martin (cu participarea BAE Systems), scrie Opex 360.

Numai că, deocamdată, din cele 138 doar 48 de astfel de aparate au fost comandate.

Ne puteți urmări și pe Google News

O nouă comandă de avioane

Întrebat în legătură cu acest subiect, în timpul unei audieri parlamentare din decembrie anul trecut, generalul Richard Knighton, numărul doi al Statului Major al Forțelor Britanice, a lăsat să planeze îndoiala, spunând că aceasta va depinde de revizuirea strategică în curs și de programul Tempest.

În orice caz, o nouă comandă de avioane F-35B este prevăzută, chiar dacă numai pentru echiparea celor două portavioane ale Marinei Regale. Numărul de 72 de aparate este, astfel, avansat.

După stabilirea noilor relații pe care Marea Britanie le va avea în continuare cu Uniunea Europeană post-Brexit, din ce în ce mai multe semnale vin din Londra cu privire la consolidarea forțelor armate și a tehnicii de luptă a englezilor.

Pe de altă parte, din cele 48 de avioane comandate de Marea Britanie, doar 21 au fost livrate până în prezent. Drept urmare, pentru prima sa desfășurare, portavionul HMS Queen Elizabeth va transporta avioane F-35B de la US Marine Corps, pe lângă cele de la Royal Air Force.

Dar fără să aștepte rezultatele evaluărilor în curs care vor determina formatul forței aeriene britanice, Londra a notificat MBDA UK un contract în valoare de 550 de milioane de lire sterline (600 de milioane de euro) pentru a începe producția rachetei SPEAR. 3 (Select Precision Effects At Range), destinată avioanelor F-35. Anunțul a fost făcut miercuri.

Ce sunt armele suverane „complexe”