Haos în America. Premierul Boris Johnson denunță „scene rușinoase” în Congresul american

Haos în America. Premierul Boris Johnson denunță „scene rușinoase” în Congresul american Sursa foto. EVZ

„Statele Unite apără democraţia în lume, iar acum este vital ca acolo să existe un transfer de putere paşnic şi ordonat”, a declarat premierul britanic.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut apel, miercuri, la încetarea „scenelor ruşinoase” de la Washington, unde protestatarii au invadat clădirea Capitoliului în timpul sesiunii Congresului pentru certificarea rezultatelor la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, relatează Reuters.

„Scene ruşinoase în Congresul SUA”, a scris Johnson pe Twitter. „Statele Unite apără democraţia în lume, iar acum este vital ca acolo să existe un transfer de putere paşnic şi ordonat”, a adăugat prim-ministrul de la Londra, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat miercuri „asaltul neobişnuit împotriva democraţiei americane”, după ce manifestanţi pro-Trump au invadat Congresul, şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden, relatează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ochii lumii, democraţia americană pare în stare de asediu în această seară. Este un asalt neobişnuit împotriva democraţiei SUA, instituţiilor sale şi statului de drept. Aceasta nu este America”, a scris Josep Borell pe Twitter. El a adăugat: „Rezultatele alegerilor de la 3 noiembrie trebuie pe deplin respectate”.

Violența împotriva instituțiilor americane este un atac grav asupra democrației, a declarat și ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, scrie Boursorama.

„Condamn aceste violențe. Trebuie respectate voința și votul poporului american”, a scris el pe Twitter.

„La această oră, democrația noastră se află sub un atac fără precedent, deosebit de orice am văzut în epoca modernă. Un asalt asupra cetății libertății, Capitoliul în sine”, a declarat miercuri președintele ales al SUA, Joe Biden.