Judecătorii britanici au dat sentințele în „Jaful secolului”. Acuzații români au izbucnit în plâns

Judecătorii britanici au dat sentințele în „Jaful secolului”. Acuzații români au izbucnit în plâns sursa foto. EVZ

Românii acuzați de poliția britanică de furtul unor bijuterii în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, din casele unor vedete, au fost achitați de judecători.

Tribunalul londonez Isleworth Crown Court a hotărât că Maria Meşter, 47 de ani, fiul ei, Emil Bogdan Savastru, 30 de ani, Sorin Marcovici, 53 de ani, şi Alexandru Stan, 49 de ani, despre care s-a spus că au dat lovitura secolului sunt nevinovaţi. Decizia vine la aproape un an de la momentul în care cei patru au fost reținuți și puși sub acuzare de poliția britanică.

Pe 31 ianuarie 2020, Maria Meşter a fost arestată pe un aeroport londonez, femeia fiind identificată după o perece de cercei, în valoare de 66 de mii de lire sterline, care ar fi fost furaţi din reşedinţa Tamarei Ecclestone, fiica lui Bernie Ecclestone, marele magnat din Formula 1.

Ulterior, polițiștii i-au acuzat pe cei patru români de trei spargeri din locuințele unor vedete londoneze, respectiv Tamara Ecclestone, managerul clubului de fotbal Chelsea, Frank Lampard și a familiei fostului fostului președinte al lui Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha, de unde ar fi furat bijuterii și alte bunuri de valoare în sumă totală de aproximativ 30 de milioane de euro. Ei au numit lovitura pentru care au fost acuzați cei patru români „Jaful secolului”, având în valoarea foarte mare a prejudiciului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși anchetatorii britanici au susținut tot timpul că cei patru sunt vinovați de jaf, jurații au fost de altă părere. Aceștia au decis că românii sunt nevinovați și au pronunțat sentințe de achitare pentru acuzațiile de jaf. Doar unul dintre ei, Bogdan Savăstru, fiul Mariei Meșter, a fost găsit vinovat pentru tăinuire de bunuri furate – o geantă şi un ceas provenite dintr-unul din jafuri, și urmează să-și primească pedeapsa. Ceilalți trei români au fost eliberați în urma pronunțării sentințelor.

Potrivit presei britanice, ei ar fi izbucnit în lacrimi la aflarea deciziei instanței.

„O găină proastă”

Maria Meșter, considerată de anchetatori drept creierul jafurilor, a declarat tot timpul că este nevinovată și că nu are legătură cu furturile. În fața tribunalului, ea a afirmat că este „doar o găină proastă” și că nu are nici o legătură cu jafurile comise de o bandă de spărgători „profesioniști”.

Maria Meșter a spus că a lucrat ca escortă în Londra și, astfel, ar fi intrat în legătură cu unul dintre presupușii spărgători care ar fi plătit-o pentru serviciile ei cu 5.000 de lire sterline.

În acest context, a spus ea, a primit cadou perechea de cercei cu diamante, aparținând Tamarei Ecclecstone, cu care a fost prinsă pe aeroport.

La finalul lunii ianuarie a anului 2020, Maria Meșter a fost a fost arestată pe aeroport purtând o pereche de cercei furată din casa fiicei lui Bernie Eclestone, în timp ce se pregătea să ia o cursă spre Milano. La 1 ianuarie 2020, ea postase pe Facebook și o fotografie în care avea la gât un colier dispărut din aceeași casă.