Jurnalistul Ion Cristoiu cenzurat de YouTube. „Noua cenzură – mai rea ca în comunism”

Jurnalistul Ion Cristoiu cenzurat de YouTube. „Noua cenzură – mai rea ca în comunism”

Mai nou, libertatea de expresie a rămas doar o lozincă. Dovada certă este că platforma YouTube ( din grupul Google) a suspendat canalul video al jurnalistului Ion Cristoiu. Și asta fără un motiv precis!

Suspendarea pe o perioadă de 7 zile, măsură ce precede închiderea totală a contului, a fost decisă de companie în urma unei presupuse „violări a regulilor comunității”, fără a se indica un motiv precis.

Mai mult, cenzorii YouTube au targetat și au eliminat clipurile realizate de Adriana Vitan Balint, colaboratoare a cristoiublog.ro. Din vară și până în decembrie, aceasta a realizat mai multe clipuri, care au fost publicate de Ion Cristoiu pe blog și pe canalul de YouTube – multe dintre ele criticând politica autorităților în criza Covid și demascând cifrele false publicate de Grupul de Comunicare Strategică.

Prin decizia luată împotriva canalului său de YouTube, Ion Cristoiu se înscrie pe o listă lungă de jurnaliști, oameni de știință, scriitori și laureați Nobel ale căror conturi sau filme au fost cenzurate de YouTube în ultima jumătate de an, ca parte a campaniei de reducere la tăcere a tuturor celor care contrazic sau pun la îndoială retorica oficială privind coronavirusul sau eficiența măsurilor luate pentru combaterea lui, scrie dezvaluiri.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această nouă cenzură apărută în democrație este mai rea decât cea din comunism. În comunism știam cine mă cenzurează, cu aceste persoane puteam discuta. Dacă ne respingeau tot articolul, atunci discutam și până la urmă chiar le convingeam că este bun. În alt caz, ni se scoteau câteva fraze ori refăceam articolul.

În noiembrie am primit un avertisment potrivit căruia un videoclip de la începutul lui octombrie a fost dăunător comunității și să-l scoatem. Ne-am conformat, doar că între timp (n.r. – în decembrie 2020) a fost descoperit un clip din 15 octombrie. Până la finalul anului, ei vor mai descoperi. Totul este la voia întâmplării. Și important este cine sunt ei? Sunt români? Sunt jurnaliști?

Nu poți discuta cu nimeni, am făcut o contestație și ni s-a spus că, dacă mai facem contestații, ne închid de tot.” a declarat Ion Cristoiu, pentru dcnews.ro.

 

Reacțiile nu au întârziat să apară

„Ce i s-a întâmplat lui Cristoiu, căruia i se poate reproșa orice, dar nu că e un om moderat, e încă o dovadă a pericolului dictaturii corporatiste.

Practic Cristoiu sau alți cenzurați de marii moguli ai netului nu au drept la apel, nu au parte de procese fair, sunt victimele fără apărare ale subiectivismului ideologic al platformelor sociale.

"Naționalizarea" internetului, prin tot mai stricta subordonare a platformelor sociale legilor țărilor unde au clienți, e imperativă. Trăim in România, unde cenzura este interzisă prin lege, unde abominații neconstituționale ca Cncd, pot fi contestate în justiție, unde ai drept la apărare.

Tot în România, un patron care își dă afară clientul pe criterii de rasă sau religie, este făcut harcea parcea. Dar tot în România, Facebook-ul sau YouTube-ul sunt deasupra legii. Nu le place opinia ta? Pac, cenzură. Și statul e neputincios în fața lor....”, a scris Bogdan Alexandru Duca pe pagina sa de Facebook.