Evenimentul Zilei > Monden > Ion Cristoiu, arestat de ruși! „L-a umflat KGB-ul! L-a arestat direct”
VIDEO

Ion Cristoiu, arestat de ruși! „L-a umflat KGB-ul! L-a arestat direct”

Florian Bichir a povestit, în premieră, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la Evz TV, despre un episod mai puțin cunoscut din viața maestrului Ion Cristoiu.

Cunoscutul publicist și istoric a vorbit în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre perioada în care a fost membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat.

Florian Bichir a povestit că pașaportul diplomatic i-a adus și avantaje, dar și dezavantaje. Deși în Egipt, de exemplu, a fost expulzat pentru că a prezentat un pașaport diplomatic, în Federația Rusă doar de câștigat de pe urma lui.

 „Pașaportul diplomatic m-a ajutat când am fost în Federația Rusă. Adică, n-am mai luat viza și s-au uitat cu un pic de respect la mine. Adică au căutat de trei ori în camere, în loc de cinci, pe zi. Deci ăia fac un filaj, cum să-ți zic… agresiv la vedere. Lăsam capacul deschis la veceu, ei mi-l închideau, ca să se vadă că au umblat. Nu-i ca la noi cu… Le fac fățiș.

Când a ajuns delegația României acolo, au schimbat absolut toată recepția și au adus basarabeni, știau românește perfect. În fiecare etaj, pe hol, e o femeie care stă pe scaun, așa… Nu mai zic camere și alea… Dacă te duci în federația Rusă și bei sau îți bagă o gagică, o capcană umedă se numește în limbajul rusesc,… Îți dai seama, te prinde…

În două minute, până te-ai dezbrăcat tu, apare un Ivan la ușă și zice că-i bărbat-su și te pocnește de te-ndoaie. Și te duce la Poliție. Și pe urmă, ei zic „Cam cum facem? Vrei să afle și ai tăi?” Aici pică toți”, a povestit Florian Bichir.

„Bravo, maestre, v-au arestat?”. „Deci asta e o știre!”

Florian Bichir a povestit episodul în care maestrul Ion Cristoiu a fost „săltat” de KGB. Povestea despre Ion Cristoiu care a fost arestat în Rusia este savuroasă, tocmai prin ineditul ei. Și nu, nu l-au prins cu o capcană umedă.

„A doua oară când m-am dus cu el (Ion Cristoiu, n.e.) am stat lângă el. El știe ceva rusă. Și, la intrarea în federația Rusă, nu ești de capul tău ca în România, adică „Poftim pașaportul și pleci”. Îți dau o hârtie. Și când ajungi la hotel, ăla confirmă că ai ajuns acolo, adică n-ai ajuns în altă parte. Și i-am zis, „Maestre, ai grijă de hârtie!”. „Deci, mă înveți tu pe mine… Eu știu”. El credea că știe toată Moscova.

Și-ajungem noi în Caucaz. Și pierduse hârtia. Și când s-a dus la recepție, l-a umflat KGB-ul! L-a arestat direct. A venit consulul general. Era week-end… L-a găsit într-un colț, acolo, cu un armean. Îl păzea un armean, nu înțelegea ăla nici engleză, nici rusă, nici nimic. „Bravo, maestre, v-au arestat?”. „Deci asta e o știre!”.

Și i-am zis, „Păi, unde e papirusul? Cum ai ajuns tu de aici, până la hotel? N-ai hârtia, pa!” I-au făcut alta, cu Ambasada… Deci, din recepție l-au săltat. Și noi, „Pe  unde e maestrul Cristoiu?” Și pe urmă ne-au zis ăia, s-au făcut că înțeleg ceva engleză. „Poliția, poliția, l-au luat direct!” Din recepție l-au luat! După aia nu se mai dezlipea de grupul nostru, stătea cu noi”, a dezvăluit Florian Bichir.