Gigantul aisberg care va lovi insula Georgia de Sud se dezintegrează. Ce impact va avea

Gigantul aisberg care va lovi insula Georgia de Sud se dezintegrează. Ce impact va avea

Mai multe blocuri uriașe de gheață s-au desprins din Uriașul aisberg A68a, care se îndreaptă către insula Georgia de Sud.

Uriașul aisberg A68a care se îndreaptă spre insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud începe să se dezintegreze. Asta arată ultimele imagini ultimele imagini preluate din RAF. Bucăți din blocul uriaș de gheață care a fost asemănat cu un pumn încleștat și cu degetul arătător ridicat, au început să se desprindă.

Dimensiuni uriașe ale bucăților desprinse

În această săptămână, marți, două mari bucăți de iceberg s-au desprins din bloc și au fost denumite A68e și A68f. Și asta după ce, cu câteva zile înainte, o mare secțiune (A68 d) se rupsese și ea. A68e este „degetul” marelui aisberg și măsoară 61 de kilometri. Dimensiune este de aproximativ 652 de kilometri pătrați, mai mult de peste cinci ori decât măsoară orașul Manchester. A68f are o formă pătrată și ajunge la 222 de kilometră pătrați, mai mult decât dublul orașului Paris. 

Ne puteți urmări și pe Google News

A68d are aproximativ aceeași dimensiune ca orașul spaniol Sevilla și ajunge la o suprafață de 100 de kilometri. Oamenii de știință monitorizează restul aisbergului masiv care, în ciuda faptului că a suferit pierderi atât de mari, rămâne încă la aproximativ 1853 de kilometri. Cercetătorii se întreabă care vor fi efectele impactului asupra insulei unde își duc viața colonii de milioane de pinguini, dar și multe foci.

Ce impact va avea asupra vieții de pe insulă

Centrul Național de Gheață al Statelor Unite ale Americii (USNIC) a publicat, marți, un comunicat în care confirmă că aisbergul masiv se destramă, creând noi aisberguri mai mici. Imaginile prezentate din satelit, realizate săptămâna aceasta, arată că A68d s-a rupt de la vârful de nord al aisbergului-mamă și a rămas aproape de sudul insulei Georgia.

Monitorizarea icebergului a dezvăluit că, în ultimele două luni, s-a apropiat din ce în ce mai mult de Georgia de Sud. Marea problemă este legată de impactul asupra biodiversității din zona ce va fi afectată de ciocnire, conform Daily Mail.