Evenimentul Zilei > Actualitate > Un aisberg de două ori mai mare decât New York-ul ar putea înghiţi o parte din Europa
Un aisberg de două ori mai mare decât New York-ul ar putea înghiţi o parte din Europa

Un aisberg de două ori mai mare decât New York-ul ar putea înghiţi o parte din Europa

Oamenii de știință vorbesc despre o „anomalie” care ar putea avea loc pe bătrânul continent. Londra, Veneţia şi Danemarca ar putea fi „complet înghițite”.

Cercetătorii au identificat fisuri care cresc în stratul de gheață din Antarctica și avertizează că în curând va elibera un aisberg de două ori mai mare decât New York-ul. Nu este încă foarte clar cum va reacționa stratul de gheață, cert e că oamenii de ştiinţă sunt alertaţi deoarece crăpăturile sunt în creștere.

Totodată creşte îngrijorarea pentru persoanele care lucrează la aceasta, în special cercetătorii de la stația Halley a British Antarctic Survey (BAS). Această bază importantă care se ocupă de cercetarea Pământului, cea atmosferică și spațială, funcționează de obicei pe tot parcursul anului, dar a fost închisă de două ori în ultimii ani din cauza schimbărilor imprevizibile ale gheții.

Într-un documentar ştiinţific s-a dezvăluit că amenințarea nu se limitează doar la continentul înghețat. „Una dintre caracteristicile definitorii ale Antarcticii de Vest este că cea mai mare parte a stratului de gheață este legat de un pat care se află sub nivelul mării. Când stratul de gheață este atașat la patul de sub nivelul mării, curenții oceanici pot furniza apă caldă declanşând dezastul.

În unele locuri, patul de gheaţă se află la mai mult de un kilometru și jumătate sub nivelul mării

Apele oceanului se pot infiltra între gheţari și pot provoca plutirea plăcii de gheață, iar oamenii de știință au recunoscut că acesta este primul pas într-o potențială reacție în lanț.

Pe măsură ce gheața se topeşte şi se revarsă în ocean în fiecare an, aceasta duce la o creștere a nivelului mării globale – este cea mai mare teamă în rândul oamenilor de știință. Cel mai recent raport al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice (IPCC) a estimat că până la 2100 nivelul mării va crește între un metru.

Documentarul a explicat, de asemenea, modul în care predicțiile făcute cu ani în urmă nu au luat în considerare şi aisbergurile acestea atât de mari: Dacă gheața din Antarctica de Vest s-ar topi, nivelul mării globale ar crește cu 1 metru, spun experţii.

Unde va fi cel mai mare pericol

Întreaga coastă atlantică ar dispărea împreună cu Florida. Dealurile din San Francisco vor deveni un grup de insule. În Egipt, Alexandria și Cairo ar fi înghițite. În Europa, Londra ar fi înghițită complet de apă, Veneția și cea mai mare parte a Danemarcei ar dispărea, scrie Express.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: