Cercetătorii au forat gheaţa din Antarctica pentru a cerceta un secret de 125.000 de ani FOTO

Cercetătorii au forat gheaţa din Antarctica pentru a cerceta un secret de 125.000 de ani FOTO

Oamenii de știință au forat 650 de metri în stratului de gheață din vestul Antarcticii pentru a cerceta trecutul Pământului.

În marele proiect au fost implicaţi 5.000 de cercetători dedicați care studiază istoria planetei și efectele schimbărilor climatice, la temperaturi care pot scădea până la -90 de grade.

Unul dintre motivele lor este de a preleva probe din adâncul tărâmului îngheţat. Profesorul Eric Wolff al Universității Cambridge a declarat:  „Există o serie de lucruri care fac convingător faptul că se întâmplă ceva foarte ciudat cu climatul planetei.

Pentru a afla cât mai multe despre Pământ şi secretele pe care încă nu sunt desluşite, cercetătorii vor explora şi Lacul Mercer care este cel de-al doilea lac subglaciar pe care oamenii de știință îl explorează  în Antarctica, după ce au investigat lacul Ellsworth, care se găsește ascuns la o adâncime de trei kilometri sub gheață.

Oamenii de știință au săpat în gheață

„Știm din fizică ce ar trebui să provoace încălzirea și observăm acest fenomen îngrijorător pe Pământ. Așadar, punând toate cercetările  împreună trebuie să aflăm ce se întâmplă cu atmosfera noastră”, a mai spus cercetătorul implicat în proiect.

Miezul de gheață a fost tăiat

Dr. Robert Mulvaney, coordonatorul programului științific la British Antarctic Survey, a vorbit despre cât de tare ar ajuta un eșantion obţinut din adâncul îngheţat pentru a prezice viitorului Pământului. El a spus: „Există multe lucruri pe care le poți descoperi în gheață, credem că avem tot ce ne trebuie pentru a afla anumite secrete”.

Oamenii de știință au analizat eșantionul de bază

Oamenii de știință au analizat eșantionul de bază (Imagine: YouTube)

O parte a avut un interes deosebit

„Ne întoarcem cu 125.000 de ani în urmă, credem că a fost o perioadă caldă... clima de atunci a fost destul de similară cu cea de astăzi, poate puțin mai caldă. Nivelul mării a fost probabil puțin mai ridicat, poate cu  șase metri - așa că vom ajunge într-un stadiu în care vom afla că temperatura climatului actual arată similar cu ultima interglaciară. Devine o analogie pentru ceea ce ne-am putea aștepta peste 100 de ani”, a concluzionat omul de ştiinţă.

Ne puteți urmări și pe Google News