Brexit. Londra și UE așteaptă să spargă buba în ajunul Crăciunului

Brexit. Londra și UE așteaptă să spargă buba în ajunul Crăciunului

După zece luni de negocieri acerbe, blocul comunitar și Marea Britanie se află, joi, în așteptarea febrilă a unui acord istoric cu privire la viitoarea lor relație comercială, care să le permită să evite in extremis un „no deal” cu consecințe economice grave.

Joi dimineață, încă nu se vedea fum alb de la masa negocierilor, în condițiile în care discuțiile în jurul unui acord post-Brexit au continuat toată noaptea.

O sursă europeană a evocat, miercuri, „mari șanse” de a se ajunge la un acord în următoarele ore. Premierul irlandez Micheal Martin a vorbit despre „semnale pozitive”, la postul RTE.

Potrivit unei surse guvernamentale franceze, britanicii au făcut „concesii enorme”, în special în ceea ce privește pescuitul, obstacolul suprem în negocieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Au existat mișcări din partea britanică, dar diavolul este în detaliile textelor și încă nu suntem acolo”, a temperat o sursă diplomatică. „Verificăm dacă există toate garanțiile”.

Dacă va fi confirmat, un compromis între Comisia Europeană și Marea Britanie va trebui totuși validat de statele membre, proces care ar trebui să dureze câteva zile.

Dar, teoretic, există încă suficient timp pentru ca un posibil tratat să intre în aplicare provizorie la 1 ianuarie, când Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, va fi abandonat definitiv piața unică, scrie Boursorama.

Textul, de aproape 2.000 de pagini, va fi apoi validat a posteriori de către Parlamentul European.

Rezultatul acestor negocieri, care au început în martie, le-ar permite celor două părți să evite un „no deal”, care este pe cât de jenant la nivel politic, pe atât de dăunător la nivel economic.