Șenilele lui Putin se aud la Washington. SUA își modernizează tancurile Abrams

Șenilele lui Putin se aud la Washington. SUA își modernizează tancurile Abrams Sursa foto: Arhiva EVZ

În momentul când Rusia și-a prezentat noul tanc T-14 Armata, SUA și aliații au văzut ce n-ar fi dorit să vadă: o mașină de luptă modernă și mortală. Acum, armata americană va cheltui miliarde de dolari pentru a ține pasul.

În timp ce US Marine Corps a decis să renunțe la tancurile sale M1 Abrams, US Army le va moderniza pe cele din dotare, aducându-le la standardul M1A2 SEPv3 (sau M1A2C). În acest scop, tocmai au fost notificate două contracte.

Astfel că, săptămâna trecută, Pentagonul a notificat un contract de 4,62 miliarde de dolari către General Dynamics Land Systems pentru modernizarea unui număr nespecificat de tancuri Abrams M1A2, până în iunie 2028.

În detaliu, această modernizare a tancului Abrams constă în îmbunătățirea protecției balitice și a controlului focului, înlocuirea sistemului de alimentare cu combustibil și integrarea acestora cu un grup electric suplimentar, un sistem de autodiagnosticare, o nouă arhitectură a computerului, un sistem de arme controlat de la distanță (CROWS/ common remote actioned remote system system), sistemul contra-IED CREW Duke V3 și diferiți senzori optronici (cameră, IFLIR etc.)

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, tancurile vor fi echipate cu un sistem dle legături de date ADL (Ammunition Data Link), care le va permite să lanseze noi muniții, cum ar fi obuze-săgeți  M829A4 și obuze explosive cu fragmentare multi-mod M1147 AMP, scrie Opex 360.

În fine, mentenanța tancurilor ar trebui să fie mai facilă.

Îngrijorarea este că aceste operațiuni de modernizare vor spori greutatea tancului, până la punctul de a se apropia de 72 de tone. Ceea ce va necesita  îmbunătățirea anumitor componente mecanice, cum ar fi transmisia și motorul.