Ultimele informații despre vaccinarea anti-COVID. Campania începe pe 27 decembrie

Ultimele informații despre vaccinarea anti-COVID. Campania începe pe 27 decembrie

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus va demara, în România, la fel ca și în celelalte state ale Uniunii Europene, pe 27 decembrie.

România este pregătită din punct de vedere logistic să înceapă campania de vaccinare împotriva noului coronavirus la data stabilită, în acest moment fiind pregătite toate capacitățile logistice pentru recepția, stocarea și distribuția dozelor de vaccin.

Primele 10.000 de doze de vaccin vor ajunge în țara noastră în săptămâna următoare, astfel încât campania de vaccinare să poată demara la data stabilită, de 27 decembrie. Acestea vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino, unde a fost amenajat centrul de stocare national, de unde vor fi distribuite mai departe către celelalte șase centre regionale care vor deveni funcționale săptămâna viitoare. Dozele vor fi distribuite de Ministerul Apărării Naționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ședința de Guvern programată pentru joi, 17 decembrie, va fi adoptată o hotărâre prin care se va stabili cadrul legislativ de organizare a centrelor regionale.

Potrivit spuselor medicului Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), au fost elaborate proceduri pentru toate activitățile care țin de activitatea de vaccinare, începând de la stocarea dozelor, la echiparea personalului, manipulare, intervenție în caz de reacții adverse dificile etc. care vor fi distribuite în toată țara, astfel încât să existe o practică unitară.

 

Cu te poți programa pentru vaccin

De asemenea, a fost pusă la cale o platformă pe care se pot înregistra cei care doresc să se programeze pentru vaccinare. Vor exista trei forme de programare. Astfel, o persoană care dorește să se vaccineze se poate programa prin intermediul medicului de familie – de regulă în cazul celor care suferă de boli cornice - ori o poate face personal, telefonic sau înscriindu-se online pe o platformă informatică.

După vaccinare, fiecare pacient va fi înregistrat în Registrul electronic national al vaccinărilor și va primi o adeverință de vaccinare care va conține toate informațiile despre vaccinul administrat. Odată luați în evidență în registrul electronic, pacienții cărora li s-a administrat prima doză de vaccin vor fi informați prin SMS despre data la care sunt programați pentru cea de-a doua doză.

Trebuie spus că vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, fiecare cetățean fiind liber să aleagă dacă își administrează vaccinul sau nu.

Cum va fi organizată campania de vaccinare

Campania de vaccinare va demara în primele zece spitale COVID, al căror nume urmează să fie publicate. Cele zece mii de doze, ce urmează să fie primite în prima fază, vor fi administrate unui număr de 5.000 de persoane, cadre medicale implicate direct în tratarea pacienților cu COVID. Pentru buna desfășurare a campaniei de vaccinare, autoritățile au estimat că va fi nevoie de 1.500 – 2.000 de medici, 5.000 de asistenți și 1.500 de registratori. Toți cei care vor fi implicați vor fi remunerați în funcție de activitatea prestată.

Conform informațiilor prezentate de medicul Valeriu Gheorghiță, rata de acceptare a vaccinării în rândul personalului medical diferă în funcție de specialitatea și locația în care își desfășoară activitatea. Dacă în cazul cadrelor medicale ce lucrează în spitalele de tip COVID rata de acceptare este de 95%, în schimb, procentul scade la 70% în rândul medicilor care activează în alte specialități și la 50% în rândul asistenților cu studii medii. Cei care au rețineri în fața vaccinării invocă, de cele mai multe ori, motive legate de lipsa informațiilor suficiente adoptării unei decizii în cunoștință de cauză.

Autoritățile medicale din România își propun să vaccineze 60%-70% din populație într-un interval de 6 – 7 luni de la declanșarea campaniei de vaccinare în rândul cetățenilor, care se estimează că va începe undeva în luna februarie.