Update. Ciolacu a aruncat bomba! Ce i-a transmis Iohannis și ce propunere a avut PSD

Update. Ciolacu a aruncat bomba! Ce i-a transmis Iohannis și ce propunere a avut PSD Ciolacu Iohannis. Sursa: EvZ

Cu o jumătate de oră înaintea consultărilor de la luni de la Cotroceni, „echipa” PSD care se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă.

UPDATE. Marcel Ciolacu a dezvăluit ce a discutat cu președintele Klaus Iohannis la întâlnirea de la Cotroceni privind viitorul Guvern.

„Președintele României a afirmat că propunerea lui Alexandru Rafila este una onorabilă și a adminis că acele întâlniri neconstituționale de la vila Lac nu au ce căuta în politică. Domnul Iohannis ne-a felicitat pentru rezultat. În această construcție politică, partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze primul ministru. Negocierile sunt în afara Constituției, noi am precizat acest lucru. Am făcut propunerea să fie un guvern de toate forțele politice. Ținând cont de criza sanitară, s-ar impune un guvern de uniune națională. E exclus să votăm un guvern minoritar PNL. E clar că domnul președinte dorește iar un Guvern al său, nu respectă Constituția și e clar că nu vom vota acest lucru. Președintele ș-așa a făcut o greșeală neconstituțională de a se implica într-o campanie electorală.

În acest moment, suntem într-o logică politică, așteptăm ca acest demers să fie finalizat (n.red. despre eventualitatea demarării procedurii suspendării președintelui)

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu m-am întâlnit cu reprezentanții AUR, ci am purtat un dialog telefonic. Nu are importanță cine pe cine a sunat. Ne-am făcut rost de numărul de telefon unul altuia”, a declarat Marcel Ciolacu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că va încălca ordinul președintelui Iohannis care le-a interzis partidelor să discute cu presa după întrevederea cu el, și va susține un briefing.

„Domnul Iohannis trebuie să înțeleagă că a pierdut aceste alegeri și trebuie să accepte ca domnul Rafila să fie premierul desemnat. O să îi înmânăm domnului președinte programul de guvernare”, a declarat liderul social-democraților.

La această oră, delegația PSD a început consultările cu președintele

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va participa la consultările cu şeful statului, Klaus Iohannis, propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier fiind medicul Alexandru Rafila.

„Luni suntem primul partid invitat la Cotroceni. Voi merge însoţit de colegii mei. Nu voi putea să fiu însoţit de domnul profesor Rafila, deoarece în continuare este în izolare la domiciliu", a anunţat Ciolacu, joia trecută, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Din delegaţia PSD care va participa la consultările de la Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea şi Vasile Dîncu.

La consultările de la Cotroceni presa nu a fost primită. Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva.

Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

- Partidul Social Democrat (PSD) - ora 11,00; - Partidul Naţional Liberal (PNL) - ora 12,00; - Alianţa USR PLUS - ora 13,00; - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - ora 14,00; - Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - ora 15,00; - Minorităţile naţionale reprezentate în Parlament - ora 16,00.

Consultările au loc după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, au intrat în viitorul Legislativ PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.