333 de copii, răpiți dintr-un liceu. E cel mai grav atentat la siguranța elevilor

333 de copii, răpiți dintr-un liceu. E cel mai grav atentat la siguranța elevilor

Ce s-a întâmplat în Nigeria este cel mai grav atentat la siguranța elevilor. Părinții copiilor răpiți în nordul Nigeriei fac apel în stânga și în dreapta pentru a-i recupera pe cei dispăruți vineri. Nu mai puțin de 333 de elevi par a fi fost răpiți.

Sute de părinţi disperați s-au adunat, duminică, în curtea unui liceu din statul Kankara, din Nigeria, pentru a cere autorităţilor să le salveze copiii. Vineri, peste trei sute de băieţi au fost răpiţi de indivizi înarmaţi care au atacat şcoala. Unitatea de învățământ a fost luată cu asalt, elevii au fugit într-o pădure și mulți dintre ei au fost răpiți

Duminică, încă nu se ştia nimic de 333 de elevi din totalul celor 839 înregistraţi la liceu, a menţionat guvernatorul statului Katsina, Aminu Bello Masari, care a vizitat locul atacului, conform Agerpres. Autorităţile au spus că armata continuă să-i caute pe cei dispăruţi, în condiţiile în care nigerienii au lansat apeluri către guvern, în social media şi din băncile opoziţiei, să-şi intensifice eforturile de salvare a copiilor.

Președintele, criticat pentru că nu a acționat

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicieni  care fac parte din opoziţie l-au criticat şi pe preşedintele Muhammadu Buhari pentru modul în care a gestionat situaţia creată de atac, care a avut loc în statul său natal. Preşedintele, care venise chiar în Katsina chiar în ziua atacului, pentru o vacanţă ce coincide cu o sărbătoare religioasă în Nigeria, a condamnat atacul. El a spus că a fost comis de niște laşi asupra unor copii nevinovaţi. Cei de la UNICEF au cerut eliberarea necondiționată a copiilor.

Unul dintre tineri, Osama Aminu Maale (18 ani), se numără printre cei norocoși, pentru că a reușit să scape de atacatori. El a povestit că bărbaţii înarmaţi le-au cerut celor mai mari dintre copii să se numere, i-au urcat mai întâi în autobuze şi apoi i-au repartizat în mai multe grupuri care au pornit în marş pe jos.

„M-a lăsat în urmă”

„Eram 520. Unul dintre bandiţi m-a lovit de mai multe ori pentru că nu ţineam ritmul. M-a lăsat în urmă, ceea ce mi-a dat şansa să scap”, a spus adolescentul.

Bande înarmate formate uneori din sute de membri seamănă de mai mulţi ani teroarea în zone rurale din centrul şi nordul Nigeriei, practicând furtul de vite şi răpirile pentru a cere bani. Ăn 2014, gruparea jihadistă Boko Haram, care ar putea sta și la baza acestui act, a răpit 276 de fete de la o şcoală din Chibok, în nord-estul Nigeriei, cel puţin o sută dintre acestea fiind încă date dispărute. Militanţii islamişti operează mai mult în nord-estul Nigeriei, care este cel mai populat stat din Africa.