Covid-19. Merkel instituie un lockdown sever în Germania

Covid-19. Merkel instituie un lockdown sever în Germania

Germania va înăspri restricțiile sanitare, începând de săptămâna viitoare, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Proiectul cu măsuri a fost pregătit înainte de discuțiile pe care cancelarul Angela Merkel le-a avut, duminică, cu liderii landurilor

Germania e într-un lockdown parțial de șase săptămâni, dar infecțiile zilnice şi decesele zilnice provocate de epidemia Covid-19 au atins niveluri record zilele trecute, iar unele regiuni au adoptat deja reguli sanitare mai severe.

Cancelarul Angela Merkel a confirmat, duminică, ceea ce de fapt nimeni nu se mai îndoia, că urmează în Germania, respectiv un aşa-numit lockdown strict, care va intra în vigoare miercuri, 16 decembrie, și care presupune închiderea magazinelor - asta este măsura principală - a tuturor magazinelor, cu excepția celor în care se comercializează alimente, dar și a farmaciilor, precum și reducerea contactelor între persoane, în școli și grădinițe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, obligativitatea prezenței copiilor în şcoli este suspendată, începând din 16 decembrie.

În ceea ce privește grădiniţele, apelul cancelarului Merkel a fost clar: pe cât posibil, copiii să rămână acasă. Numai că, Crăciun, restricțiile nu numai că nu vor fi relaxate, ci înăsprite cumva.

Fără adunări, fără petarde de Revelion

După cum se anunţase recent, urma o relaxare de Crăciun, acum însă regulile vor rămâne stricte, fiind permise întâlnirile într-o familie, indiferent de numărul de copii, și maximum patru rude.

Iar aici trebuie spus că Angela Merkel a propus cetăţenilor să intre într-o cvasi-autoizolare. Așadar, o reducere a contactelor cu o săptămână înainte de reuniunile de familie, cu ocazia Nașterii Domnului.

Totodată a fost anunţată interdicția vânzării de materiale pirotehnice pentru Revelion. De altfel nu se vor permite adunările publice, iar călătoriile în străinătate, dar şi în Germania, pe plan național, deși nu sunt interzise, sunt descurajate în mod explicit de Angela Merkel, ce atrage atenția că ţinta Germaniei, guvernului, trebuie să fie evitarea copleşirii sistemului medical. Așadar, să fie cel mult 50 de infecţii la suta de mii de locuitori în decurs de o săptămână.