Merkel blochează achiziția de către China a unei companii militare cheie
- Adrian Pătrușcă
- 11 decembrie 2020, 08:32
După summitul virtual NATO de la începutul lui decembrie, unde subiectul principal a fost ofensiva chineză spre Vest, industria militară germană s-a trezit în mijlocul unui conflict între Berlin și Beijing.
Compania germană IMST, specializată în tehnologii de comunicații mobile și prin satelit, a făcut obiectul unei solicitări de achiziție din partea societății chineze Emst, care produce sisteme de comunicații militare.
Potrivit ziarului Bild, ar fi vorba de o companie special înființată de grupul Addsino, în interiorul Societății de Științe și Tehnologii Spațiale a Chinei (China Aerospace Science and Technology), unul dintre giganții de stat ai regimului comunist, care este răspunzătoare direct Consiliului de Stat, condus de premierul Li Keqiang.
Însă tocmai această legătură prea strânsă cu guvernul chinez a determinat veto-ul cancelarei Angela Merkel și al ministrului Economiei și Energiei, Peter Altmaier, scrie Euractiv.
IMST, care dispune de un important know-how în domeniul comunicațiilor prin satelit și radar, fabrică produse mergând de la module radio la tehnologie 5G, atât de dragă expansionismului chinez în Europa.
Printre clienții IMST (166 de angajați și o cifră de afaceri de circa 14 milioane de euro) figurează armata germană, care are nevoie de un component esențial, produs de companie, pentru sistemul său de observație prin satelit TerraSar-X.
Din acest motiv și altele legate de securitatea Germaniei, solicitarea Emst de a cumpăra 94,4% din acțiunile IMST, constituie potrivit guvernului federal o achiziție care ar „pune în pericol ordinea și securitatea publică”.
Potrivit Bild, IMST are relații strânse cu Centrul Aerospațial German și cu Ministerul Cercetării: contractele guvernamentale ar fi reprezentat, din 2010 încoace, 40% din cifra de afaceri, adică un total de 127 de milioane de euro.
„Finanțele BMBF (Ministerul Federal al Educației și Cercetării) sunt destinate să consolideze suveranitatea tehnologică a Germaniei, și, dacă nu sunt interzise, vor sfârși prin a ajunge în China”, scrie ziarul german, care preia anumite informații din documente strict confidențiale din ministerul lui Altmaier.
Potrivit Ministerului german al Apărării, erau în joc informații de o importanță crucială pentru sectorul de armament, dat fiind că IMST dispune de un know-how esențial în materie de securitate în domeniul comunicațiilor prin satelit, radar și tehnologie radio.
Mai mult, cunoștințele dobândite pentru dezvoltarea viitoarelor infrastructuri critice în Germania, create în jurul rețelelor 5G și 6G, sunt una dintre explicațiile apetitului chinez pentru această companie, crede Ministerul german de Interne.
Dezvoltarea militară a Chinei, mai ales în domeniul tehnologiilor înalte, constituie o preocupare din ce în ce mai mare pentru lumea occidentală, comentează Euractiv.
Ordinea de zi a summit-ului NATO, din 1-2 decembrie, a inclus în special schimbarea echilibrelor mondiale provocată de ascensiunea rapidă a colosului asiatic.
Deoarece regimul comunist nu se mai limitează la un expansionism strict economic și axat pe noile frontiere geopolitice (Arctica): el a demarat o dezvoltare militară la scară mare, care include operațiuni de achiziții precum cea încercată în Germania.