Convorbire telefonică Merkel - Putin. Despre ce au discutat cei doi lideri

Convorbire telefonică Merkel - Putin. Despre ce au discutat cei doi lideri

Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu cancelarul Angela Merkel. Cei doi lideri au discutat, printre altele, şi despre evoluția în cazul disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Una din temele dicutate a fost despre vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus şi eforturile destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei au figurat printre temele discutate luni, în cadrul unei convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin, a comunicat Kremlinul, citat de dpa.

În cadrul unui schimb de opinii asupra conflictului intern ucrainean, a fost remarcat cu satisfacţie faptul că, în general, încetarea focului a fost respectată, susţine Kremlinul într-un comunicat.

Ambii lideri și-au exprimat dorința de a coopera în continuare în cadrul Grupului OSCE Minsk

Schimbând puncte de vedere asupra conflictului intern ucrainean, Vladimir Putin și Angela Merkel au remarcat cu satisfacție respectarea generală a armistițiului care a fost introdus în conformitate cu măsurile de întărire a încetării focului semnate de Grupul de contact în iulie. În același timp, aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de progrese în punerea în aplicare a aspectelor politice ale acordurilor de la Minsk din 2015. Aceștia au remarcat din nou că acordurile de la Minsk nu au o alternativă ca bază pentru o soluționare și au subliniat importanța îndeplinirii de către Kiev a angajamentelor sale. Liderii și-au confirmat intenția de a continua eforturile comune în formatul Normandia, inclusiv de către consilierii politici ai liderilor din Rusia, Germania, Franța și Ucraina.

Cazul Aleksei Navalnîi

Pe de altă parte, un reprezentant al guvernului federal german de la Berlin a declarat că cei doi lideri au discutat pe marginea cazului disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent la recuperare în Germania şi despre care autorităţile germane susţin că a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, cu destinaţie militară, pe teritoriul rus.

Navalnîi (44 de ani), s-a simţit brusc rău pe 20 august, în timpul unui zbor din Siberia la Moscova. Echipajul avionului cu care călătorea el a efectuat o aterizare de urgenţă la Omsk, unde acesta a stat două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania, la insistenţele familiei care s-a adresat direct preşedintelui Putin.

Relaţiile bilaterale ruso-germane s-au tensionat pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora înalţi responsabili ruşi ar putea avea legătură cu otrăvirea opozantului rus în august. Înainte, legăturile dintre Berlin şi Moscova au fost afectate de asasinarea unui etnic cecen anul trecut, în centrul capitalei germane, şi de atacul cibernetic din 2015 asupra parlamentului german, informează Agerpres.