Jurnalistă de la Bloomberg, arestată în China. UE: Eliberați toți ziariștii!

Jurnalistă de la Bloomberg, arestată în China. UE: Eliberați toți ziariștii!

China invocă activități care pun în pericol „siguranța națională”, o acuzație gravă care se poate traduce cu pedepse grele cu închisoarea.

Uniunea Europeană a cerut Chinei să-i elibereze pe toți jurnaliștii reținuți în legătură cu munca lor, după arestarea unei angajate chineze a agenției Bloomberg.

Haze Fan a fost luată din locuința ei din Beijing, luni, de polițiștii în civil, a raportat agenția Bloomberg, adăugând că a primit, joi, confirmarea faptului că ea se află în detenție, „sub suspiciunea că a paerticipat la activități care pun în pericol securitatea națională”, o acuzație gravă care în general este pedepsită cu ani grei de închisoare.

„Toate persoanele arestate și reținute în legătură cu munca lor de jurnaliști trebuie eliberate imediat”, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al UE, scrie France 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comunicatul evocă „alți jurnaliști sau cetățeni chinezi care au dispărut anul acesta sau au fost arestați sau persecutați pentru activitățile lor jurnalistice”.

„Ne așteptăm ca autoritățile chineze să îi acorde asistență medicală, dacă este necesar, accesul la un avocat la alegerea ei și posibilitatea de a-și contacta”, se precizează în declarație în legătură cu Haze Fan.

Ministerul chinez de Externe, responsabil cu supravegherea presei străine, a declarat că Haze Fan face „obiectul unei anchete și unei urmăriri penale conform legii”.

Agenția Bloomberg a declarat că este „foarte îngrijorată” de soarta lui Haze Fan, adăugând că încearcă „să obțină mai multe informații”.

Cetățenii chinezi nu au voie să lucreze ca jurnaliști pentru mass-media străină și sunt limitați la rolul de „asistent editorial”.