Liderii UE întorc foaia cu Erdogan. Ankara amenință cu represalii. SUA intră în joc

Liderii UE întorc foaia cu Erdogan. Ankara amenință cu represalii. SUA intră în joc

Liderii Uniunii Europene, reuniți la summitul de la Bruxelles, au decis joi,10 decembrie, să sancționeze acțiunile „ilegale și agresive” ale Turciei în Mediterana împotriva Atenei și Nicosiei, au indicat mai multe surse diplomatice și europene.

„Măsurile hotărâte vor fi sancțiuni individuale și se pot decide măsuri suplimentare dacă Turcia își continuă acțiunile", a declarat un diplomat ziarului francez Le Figaro.

Din câte se pare, e vorba de sancțiuni pentru companiile turcești și persoanele responsabile pentru lucrările de foraj în Mediterana de Est. Planuri detaliate de sancționare a Ankarei ar urma să fie elaborate de șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, până la următoarea reuniune a liderilor UE din martie, în condițiile în care  discuțiile cu Ankara nu vor duce la nicio soluție.

Ankara amenință cu represalii

Decizia luată la Bruxelles nu reprezintă vreo surpriză pentru liderii de la Ankara. Reprezentanții lui Erdogan au amenințat deja că planul UE de a impune sancțiuni suplimentare Turciei va face dificil orice greco-turc cu privire la resursele de gaze din estul Mediteranei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teribila profeție a celor doi papi și a urgiei care se va abate asupra Europei

Avertismentul vine de la consilierul lui Recep Tayyip Erdoğan, Ibrahim Kalin. Acesta a cerut UE să nu permită ca agenda sa politică  „să fie redusă sau deturnată de una sau două țări”, o referire clară la Grecia, Cipru și, evident, Franța, țări care presează cel mai tare pentru sancțiuni puternice împotriva  regimului de la Ankara.

„Sancțiunile nu vor funcționa. Vor produce efecte diametral opuse celor scontate. Până la urmă, toată lumea va pierde”, notează The Guardian.

Se anunță și sancțiuni americane

Grav pentru Turcia este că sancțiunile UE vor fi însoțite și de cele americane. Statele Unite sunt pregătite să impună sancțiuni Turciei pentru achiziționarea de anul trecut a sistemelor de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, au declarat joi pentru agenția Reuters cinci surse, inclusiv doi oficiali americani. Decizia ar putea agrava deja legăturile problematice dintre cei doi aliați NATO.

Sancțiunile, care ar putea înfuria Ankara și complica grav relațiile cu noua administrație, ar putea fi anunțate în orice zi, susțin sursele citate.

Lira turcească a slăbit până la 1,4% în urma știrilor. Sancțiunile SUA ar putea dăuna unei economii turcești care se luptă cu o încetinire provocată de coronavirus, inflație de două cifre și rezerve externe epuizate grav.

Un înalt oficial turc a declarat că sancțiunile ar da înapoi și vor afecta legăturile dintre cei doi membri NATO. „Sancțiunile nu ar duce la niciun  rezultat, ar fi contraproductive. Ar dăuna relațiilor ”, a spus oficialul. „Turcia este în favoarea rezolvării acestor probleme cu diplomație și negocieri. Nu vom accepta impuneri unilaterale ”.

Decizia va avea repercusiuni mult dincolo de Turcia, trimitând un mesaj partenerilor SUA din întreaga lume care ar putea lua în considerare cumpărarea de echipamente militare rusești, scrie The Washington Post.

Mărturia-șoc a ziaristei care știe secretele familiei regale: “Prințul Harry e terorizat”