Lăsat de Trump, Kim dă cu bățul prin gardul lui Biden

Lăsat de Trump, Kim dă cu bățul prin gardul lui BidenKim Jong-un, noi amenințări nucleare; sursa foto: Arhiva EvZ

Viitorul președinte al Statelor Unite și-a exprimat intenția de a se întâlni cu liderul de la Phenian, sub o singură condiție: să-și reducă capacitatea nucleară.

Observatorii s-au pus însă de acord cu privire la faptul că președintele nord-coreean, Kim Jong-un, nu va renunța la programele sale nucleare și balistice.

Faptul că deține arma nucleară este o garanție pentru Kim, și singura, în a-și asigura supraviețuirea la putere, și nu numai.

Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a organizat două întâlniri cu omologul său nord-coreean, o initiativă care a stupefiat Coreea de Sud și cancelariile occidentale, Trump fiind acuzat că, astfel, legitimează puterea nucleară a Coreei de Nord.

Pe de altă parte, întâlnirile lui Trump cu Kim nu s-au soldat cu nimic concret, cele două părți nereușind să ajungă la un acord privind cerințele de denuclearizare a Coreei de Nord.

Kim a cerut să fie ridicate sancțiunile economice împotriva țării sale, în timp ce partea americană a subliniat că regimul din Coreea de Nord nu a făcut suficiente progrese în materie de dezarmare nucleară. Mai mult, programul balistic al Coreei de Nord a progresat.

Băgatul în seamă nuclearo-balistic

În fața eșecului cu Donald Trump, specialiștii se așteaptă ca liderul de la Phenian să lanseze noi provocări, odată că noua administrație de la Casa Albă să-și intre în drepturi.

Izolat politic și economic, pentru Kim este esențial să future în continuare amenințarea nucleară ca garanție a supraviețuirii dinastiei ce-i poartă numele, singura dinastie comunistă din istorie.

Numai că aceasta ar comporta riscuri cu administrația Joe Biden, potrivit politicienilor sud-coreeni și a observatorilor situației din peninsula coreeană.

Un demers de „testare” a administrației Biden ar pune în pericol situația din ambele Corei, a estimat ministrul sud-coreean al Unificării, Lee In-young.