Alba Iulia, în carantină de 1 Decembrie! De ce s-au temut autorităţile

Alba Iulia, în carantină de 1 Decembrie! De ce s-au temut autorităţile

Carantina nu a fost ridicată de 1 Decembrie în municipiile Alba Iulia, Blaj şi comuna Ciugud, chiar dacă iniţial autorităţile aprobaseră o decizie în acest sens.

În cele din urmă s-a dispus prelungirea carantinei cu încă 7 zile deoarece în aceste localităţi rata de incidenţă a rămas ridicată, potrivit unei precizări de presă transmise marţi dimineaţa de Instituţia Prefectului judeţul Alba.

Şase UAT-uri din Alba - municipiile Alba Iulia, Blaj şi Sebeş, oraşele Abrud şi Cugir şi comuna Ciugud - s-au aflat în carantină pentru 14 zile, începând din 17 noiembrie până în 30 noiembrie inclusiv.

La propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, INSP a avizat duminică favorabil Analizele de risc aferente acestor UAT - uri, cu excepţia Cugirului, unde incidenţa era de 6,50, pentru care a şi dispus măsura carantinării. Astfel, CJSU Alba a decis luni, printre altele, neprelungirea carantinei începând din 1 Decembrie în Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud şi Ciugud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, după o recomandare din partea INSP de revizuire a analizelor întocmite pentru UAT - urile cu incidenţă mare (Blaj - 10,01, Alba Iulia - 8,29, Ciugud - 10,72), specialiştii DSP Alba au revizuit şi au retransmis analizele respective.

Măsura carantinării nu şi-a atins scopul

În urma acestor aspecte, INSP a formulat avize de ridicare carantină cu următoarele precizări: scopul carantinării nu şi-a atins scopul acumularea unui scor mai mare pentru criteriile majore, rata de infectare se menţine peste nivelul de alertă; presiunea pe sistemul de îngrijiri rămâne mare, gradul de ocupare al paturilor, atât pe secţiile ATI cât şi pe secţiile COVID depăşind peste 90 %. Este preconizată o descreştere în următoarele zile, urmată apoi de reluarea unui trend ascendent; - reanalizarea în cadrul Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Alba, se arată în precizarea de presă.

Întrunit luni în şedinţă extraordinară, CJSU a aprobat unele măsuri restrictive pentru UAT-urile cu incidenţă crescută - Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Ocna Mureş, Abrud, Teiuş, Almaşu Mare, Berghin, Câlnic, Ciugud, Crăciunelu de Jos, Gârda de Sus, Noşlac, Rimetea, Roşia Montană, Sâncel, Sântimbru, Săciori şi Şugag.