Scenariul lui Băsescu pentru viitoarea guvernare: „Sunt din aceeași familie”

Scenariul lui Băsescu pentru viitoarea guvernare: „Sunt din aceeași familie” Sursa: Arhiva EVZ

USR nu ar trebui să facă parte dintr-un viitor guvern de dreapta, constituit în jurul PNL, după alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie.

Europarlamentarul Traian Băsescu susține că PNL, PMP și UDMR ar trebui să poarte discuții înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie în scopul constituirii unei coaliții de guvernare. Potrivit spuselor sale, cele trei formațiuni fac parte din aceeași familie politică, a popularilor europeni, și au mult mai multe lucruri în comun.

„Plec de la cea mai rea variantă în care PSD câștigă cel mai mare număr de voturi. Este esențial ca într-o asemenea situație să fi fost discutată o coaliție a dreptei formată din PNL, PMP și UDMR, care sunt membri ai Grupului Popular, la care să se adauge, eventual și minoritățile”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit spuselor sale, USR nu ar trebui să facă parte dintr-un guvern de dreapta pentru că din punct de vedere ideologic este dintr-o altă familie politică mai apropiată de stânga, a progresiștilor. Pe de altă parte, a spus Traian Băsescu, o coalițe cu USR ar fi asemenea celei formate dintre PSD și PDL în 2008, care a generat doar conflicte. Fostul președinte nu a exclus situația în care USR va trebui cooptat la guvernare, de PNL, în cazul în care partidele de dreapta nu vor reuși să constituie o majoritate parlamentară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„USR nu ar trebui să facă parte dintr-o guvernare alături de PNL. O astfel de coaliție ar fi asemenea guvernării PSD – PDL pe care am acceptat-o cu intenția de a genera o majoritate de 70% care să poată schimba Constituția. Acest lucru a dus la o mulțime de conflicte în parlament și în guvern. Neînțelegerile au fost majore încă din prima săptămână de guvernare. Nu știu dacă ar fi foarte bine intre USR la guvernare, dar s-ar putea să nu se poată face un guvern de dreapta fără USR, iar în aceste condiții PNL va trebui să găsească o soluție”, a mai spus Traian Băsescu.

El și-a exprimat speranța ca votul din 6 decembrie să dea posibilitatea partidelor de dreapta, PNL, PMP, UDMR, să formeze o coaliție destul de solidă care să dea viitorul guvern al României.

„Toate aceste partide fac parte din grupul PPE, cel mai puternic și cel mai influent din Parlamentul European. Or, dacă vrem să obținem fondurile europene necesare pentru reconstrucție, avem nevoie de susținerea acestui grup la Bruxelles. Vreau să cred că România va rămâne pe o guvernare de dreapta, în condițiile în care PPE este cel mai influent partid European”, a mai spus Traian Băsescu.