SUA contrează China pe orice front: Drone pentru Emirate

SUA contrează China pe orice front: Drone pentru Emirate

Este vorba de 18 drone MQ-9B SeaGuardian (sau SkyGuardian) înarmate, un contract estimat la 2,97 miliarde de dolari.

Înființat în 1987 de țările membre ale G7, „Regimul de control al tehnologiei rachetelor” (MTCR) impune statelor părți norme juridice neobligatorii care vizează limitarea exportului de rachete și „vehicule aeriene nonpilotate (fără echipaj la bord) având capacitatea de a transporta o sarcină de cel puțin 500 kg pe o distanță minimă de 300 km.

Mai târziu, Aranjamentul de la Wassenaar va impune alte reguli pentru a îmbunătăți controlul exporturilor de arme convenționale și tehnologii duale (pentru uz civil și militar).

Nefiind legată de MTCR, China avea, prin urmare, câmp liber pentru a-și exporta dronele înarmate MALE (Medium Altitude Long Endurance), în detrimentul producătorilor americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Emiratele Arabe Unite au trebuit să se mulțumească cu drone Predator XP neînarmate, de la producătorul General Atomics, înainte de a apela la China Aviation Industry Corporation (CAIC), care le-a oferit  Wing Loong II, o dronă care seamănă foarte mult cu drone americană MQ- 9 Reaper, scrie Opex 360.

Unele dintre aceste aparate vândute de China au ajuns ulterior în Libia, justificând astfel reticența avansată de administrația Obama cu privire la potențiala vânzare a dronelor Reaper către Emirate.

Cu toate acestea, semnificativ mai ieftine decât cele din SUA, dronele MALE chinezești au profitat de prudența Washingtonului, vânzările crescând, potrivit cifrelor publicate în 2019 de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri) , cu 1.430% între 2014 și 2018.