Polonia ratifică un acord militar cu SUA

Polonia ratifică un acord militar cu SUA Sursa foto. EVZ

Varșovia a ales să se miște repede, înainte de o posibilă schimbare de ton la Washington.

La începutul mandatului său, președintele Donald Trump a criticat adesea NATO calificând-o drept o organizație „învechită”, dar dând asigurări totodată că aceasta a rămas „importantă” în ochii lui și fără a pretinde vreodată că se află „într-o stare de moarte cerebrală”, așa cum a declarat Emmanuel Macron, omologul său francez.

Și, pe parcursul celor patru ani ai mandatului lui Trump, angajamentul Statelor Unite față de Alianță nu s-a clătinat, cu o participare semnificativă a forțelor americane la exerciții de o amploare care nu mai fusese văzută de la sfârșitul Războiului Rece.

Sau, de exemplu, cu reactivarea Flotei a 2-a a Marinei SUA care, având pentru zona sa de operațiuni Atlanticul de Nord, fusese dizolvată de Administrația Obama în 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, extinderea NATO nu a fost compromisă, odată cu aderările Muntenegrului și Macedoniei de Nord, considerate importante pentru a contracara influența Rusiei în Balcani, scrie Opex 360.

În ceea ce privește atitudinea Turciei în raport cu poziția sa în cadrul NATO, administrația Trump a decis să scoată Ankara din programul avioanelor F-35, după achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400.

În privința Turciei, administrația Trump putea face mai multe, chiar dacă NATO nu oferă un mecanism de excludere a unuia dintre membri săi, contrar celor sugerate de John Kerry, pe atunci șeful diplomației americane, la momentul „epurărilor” efectuate în rândul oficialilor turci ordonate de președintele Recep Tayyip Erdogan, după o încercare eșuată de lovitură de stat în iulie 2016.