Trump, cu o mână pe telefoane și cu alta pe crosa de golf

Trump, cu o mână pe telefoane și cu alta pe crosa de golf

Președintele refuză încă să admită înfrângerea, dar strategia sa de a contesta victoria lui Joe Biden pare destul de confuză.

Cu greu a fost văzut Trump după 3 noiembrie, ziua scrutinului prezidențial american. A jucat de două ori  golf în acest weekend în Virginia. Luni, nu avea nimic la program. Ultimul său briefing oficial cu serviciile sale de informații, dacă este de crezut agenda sa, datează de la 1 octombrie.

În ceea ce privește celula de management Covid-19, nu a mai consultat-o ​​de luni de zile. Campania l-a acaparat total pe Trump. Potrivit apropiaților săi, el își petrece zilele lipit de ecranele televizorului și telefonând colaboratorilor pentru a-și organiza contraofensiva în fața victoriei anunțate, încă neoficial, a lui Biden, scrie Le Point.

Și, bineînțeles, pentru a trimite pe Twitter mesaje în care denunță fraude electorale masive și pentru a-i acuza pe democrați că i-au „furat” locul, chiar dacă nu există dovezi clare de nereguli la vot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înfrângerea nu este în vocabularul lui Trump

Pe scurt, la o săptămână după alegeri, Donald Trump încă nu și-a recunoscut înfrângerea. „Acest cuvânt nu se află în vocabularul nostru acum”, a spus Jason Miller, unul dintre consilierii săi.

De obicei, președintele învins îi telefonează rivalului pentru a-l felicita și ține un discurs amical în care solicită uitarea divergențelor. Deocamdată, Trump se comportă de parcă ar fi fost reales.

În cadrul Casei Albe, aparent există două clanuri opuse. Unul îl împinge pe Trump să recunoască rezultatul alegerilor, conștient că există puține șanse să-l schimbe.

Celălalt, condus în special de cei doi fii ai săi și de Rudolph Giuliani, avocatul său, îl încurajează să facă tot posibilul pentru a contesta scrutinul. La rândul ei, Melania a postat un tweet care îl susține pe soțul ei.

De-a lungul zilelor însă, președintele apare din ce în ce mai izolat. De la alegeri, și vicepreședintele Mike Pence a fost abia vizibil.

Iar Benjamin Netanyahu, primul ministru israelian, care și-a curtat omologul american de mai multe ori, a scris pe Twitter că „așteaptă cu nerăbdare să colaboreze” cu Joe Biden.

Luni după-amiază, Fox News a încetat să difuzeze o conferință de presă a purtătoarei de cuvânt al Casei Albe, invocând lipsa dovezilor acesteia în acuzațiile de fraudă electorală.

În ultimele zile, Donald Trump ar fi discutat despre posibilitatea unor noi mitinguri electorale pentru a-și mobiliza trupele. Și echipa sa trimite zeci de e-mailuri pe zi susținătorilor săi pentru a solicita donații pentru „Fondul de apărare a alegerilor”.