Profesorul Streinu Cercel lansează o ipoteză șoc! Virusul se transmite foarte ușor și dacă faceți asta!
- Mihai Soica
- 7 noiembrie 2020, 07:37
Cunoscutul profesor doctor Adrian Streinu Cercel a tras un serios de alarmă, vizavi de faptul că, în lină pandemie, oamenii continuă să se salute printr-un contact fizic.
Managerul de la Instititul ”Matei Balș” din București, unde sunt tratate sute cazuri grave de infectări cu noul coronavirus, a declarat că nu îi vine să creadă că și acum, oamenii continuă să se salute ciocnindu-și ușor pumnii.
„Suntem într-o situație cât se poate de critică în țară, respectiv în plină pandemie cu SARS-CoV-2, care dă această boală nenorocită, COVID-19. Dorința mea cât se poate clară e să văd cât mai puțini pacienți. Ca atare, rugămintea mea este să vă feriți cât mai mult să vă contactați între dumneavoastră, inclusiv în familie. Există un risc mare în acest moment să vă infectați în familie”, a spus Adrian Streinu-Cercel, citat de Digi24.
Nu vă mai salutați cu pumnii
Profesorul Cercel a mai spus că o simplă înclinare a capului în fața prietenului sau a unei persoane cunoscute este suficient, or aceste gesturi oferă același respect.
„Avem tendința să facem un gest simplu, să ne salutăm cu pumnul. După părerea mea, este contraindicat, pentru că în momentul în care faceți asta luați de pe mâna partenerului microbii, iar următoarea mișcare este să îi puneți în palmă, în căușul palmei, iar de aici până la față nu mai e decât un pas. Sfatul meu direct este să schimbați modalitatea de salut. Puteți face așa (mâna dusă la în dreptul inimii - n.red.) sau pur și simplu puteți să dați din cap și obțineți același lucru”, a mai spus Streinu-Cercel.
Numărul pacienţilor cu COVID va creşte din ce în ce mai mult, iar medicii vor face faţă cu greu situaţiei, atrage atenţia prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, din București.
„Noi ne așteptăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat – și aici este problema de câteva săptămâni – numărul pacienților să crească dacă lumea nu înțelege că trebuie să se păzească. Nimeni nu îi poate păzi să nu se îmbolnăvească, dacă nici ei nu se păzesc pe ei înșiși. Mai mult decât atât, contaminându-se și infectându-se, evident că vor da acest virus și celor din jurul lor. Eu nu înțeleg de ce lumea este atât de reticentă la măsurile uzuale de igienă și de igienă comunitară. Nu vă spălați, nu purtați mască, niciun fel de problemă, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți. Atât de simplă este această problemă. Altfel, evident că nu vom putea face față foarte mult avalanșei de pacienți”, a declarat Streinu Cercel.