EL PAIS: Spania va trimite avioane de vânătoare să patruleze la Marea Neagră, în cadrul NATO

EL PAIS: Spania va trimite avioane de vânătoare să patruleze la Marea Neagră, în cadrul NATO

Șase Eurofighter și 130 de militari vor ajunge în februarie și martie la o bază din România.

Avioanele multi-rol spaniole vor zbura pentru prima dată peste Marea Neagră, una dintre cele mai fierbinți zone în relația tensionată dintre NATO și Rusia, de la anexarea Crimeii în 2014. Un detașament format din șase avioane Eurofighter și 130 de angajați ai Forței Aeriene spaniole vor fi desfășurați timp de două luni, februarie și martie 2021, pentru a monitoriza spațiul aerian al României.

Din 2006, Spania a trimis avioane de luptă către republicile baltice, într-o misiune a poliției aeriene, pentru a le proteja de incursiunile avioanelor rusești, interceptând zboruri neidentificate. Până acum, însă, nu fuseseră în Balcani, unde NATO a lansat un dispozitiv similar.

Avioanele de vânătoare spaniole vor fi staționate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, la 25 de kilometri de orașul Constanța, la malul Mării Negre, de unde vor opera alături de avioanele F-16 și Mig-21 ale Forțelor Aeriene Române. Apărarea aeriană a întregului flanc sudic al NATO este dirijată de la Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejón de Ardoz (Madrid), sub comanda generalului spaniol Fernando de la Cruz Caravaca.

Spania plănuise deja să realizeze desfășurarea anul acesta, dar a fost amânată din motive tehnice. În perioada mai-august, misiunea a fost efectuată de avioanele Regatului Unit, în timp ce, din septembrie până în decembrie, a fost preluată de Canada.

Intersectările dintre avioanele aliate și cele ruseşti în Marea Neagră sunt frecvente. În luna mai, Moscova a susținut că avioanele sale de vânătoare Su-27 și Su-30 au interceptat două bombardiere americane B-1 Lancet, care zburau peste apele internaționale, și le-au urmărit până când s-au îndepărtat de frontierele rusești.

Detașamentul care va fi trimis în România va veni de la Aripa 11, cu sediul la Morón de la Frontera (Sevilla), potrivit relatărilor ABC, confirmate de surse militare. La doar o lună de la întoarcere, din mai până în august, Forțele Aeriene vor desfășura un alt contingent la baza Šiauliai din Lituania. În acest caz, cei 130 de soldați și cele șase Eurofighters vor veni de la Aripa 14, cu sediul în Los Llanos (Albacete). Va fi a opta oară când avioanele spaniole ajung în Marea  Baltică, într-o desfășurare al cărei cost este de aproximativ 50 de milioane (de euro) pe an.

În plus, Spania menține un contingent de 350 de soldați ai armatei într-un batalion multinațional din Letonia, în cadrul misiunii de prezență avansată consolidată, cu care NATO dorește să arate Rusiei angajamentul său de a apăra fostele republici sovietice împotriva oricărei agresiuni. Și are o baterie de rachete Patriot la granița Turciei cu Siria, pentru a preveni atacurile cu rachete balistice, în așteptarea prelungirii pentru o nouă perioadă de șase luni, din decembrie.

În fine, de la 30 iunie, pentru un an, o fregată spaniolă conduce flotila de escorte din Marea Mediterană (SNMG2), unul dintre cele patru grupuri navale pe care NATO le are ca forță de reacție imediată în caz de criză. Prima sa destinație a fost chiar Marea Neagră, unde, împreună cu o flotilă aliată de vânătoare de mine, a participat în iulie la manevrele organizate de marina bulgară și a vizitat portul Odessa (Ucraina), arborând steagul NATO în largul coastelor Crimeii.

Autor: Miguel González

 

Ne puteți urmări și pe Google News