Cât e el de Apple, nu te joci cu brevete. Amendă uriașă pentru gigantul american

Cât e el de Apple, nu te joci cu brevete. Amendă uriașă pentru gigantul american Sursa foto: Arhiva EVZ

Marca Apple ar fi folosit anumite brevete ale companiei VirnetX pentru a dezvolta caracteristici ale FaceTime și VPN pe iPad-uri și iPhone-uri.

Este o adevărată telenovelă judiciară care tocmai a experimentat un nou episod. Din 2012, compania VirnetX a acuzat gigantul Apple că i-a încălcat brevetele pentru a-și dezvolta iPad-ul și iPhone-ul.

De data aceasta, un tribunal american din Texas tocmai l-a condamnat pe gigantul calculatoarelor să plătească o amendă de 502, 8 milioane de dolari pentru încălcarea de brevete deţinute de VirnetX.

Pentru a stabili această sumă importantă, instanța a estimat că Apple a vândut aproximativ 600 de milioane de dispozitive ale căror funcții FaceTime și VPN foloseau brevete VirnetX. Instanța a stabilit daunele pentru VirnetX la 84 de cenți pe unitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel că Apple pierde, încă o dată, în faţa VirnetX, o companie din Statele Unite ce dezvoltă soluţii de securitate.

Dar nu este prima dată când Apple este condamnată pentru utilizarea frauduloasă a brevetelor. În august, brandul a fost obligat să plătească daune de peste 500 de milioane de dolari către PanOptis, o companie specializată în licențe de utilizare a brevetelor, care l-a acuzat pe producătorul iPhone că i-a violat brevetele pentru 4G

Producătorul iPhone-ului a fost chemat în mai multe rânduri în instanţă pentru nerespectarea brevetelor deţinute de VirnetX. De fiecare dată, Apple a pierdut, inclusiv acum, scrie Adevărul. În acest caz, a fost vorba de o tehnologie brevetată de VirnetX în zona VPN-urilor şi pe care Apple o foloseşte pe dispozitivele sale pentru conectarea şi deconectarea automată de la acest tip de reţele.

Cel mai nou episod din lupta celor două companii, care datează deja de 10 ani, a fost tranşat de juriu după 90 de minute de deliberare şi a dat câştig de cauză VirnetX, însă a stabilit o sumă mai mică.

VirnetX ceruse 700 de milioane de dolari, iar Apple, care nu a contestat încălcarea brevetelor, a calculat că 113 milioane ar fi fost suficiente. Juriul a decis că Apple trebuie să plătească 502,8 milioane de dolari. Decizia nu este definitivă, iar Apple a anunţat deja că va face apel. Apple ştie că are un precedent favorabil în lupta cu VirnetX, în ceea ce priveşte apelurile.

În februarie, producătorul iPhone-ului trebuia să plătească 625 de milioane de dolari, ca urmare unei decizii în primă instanţă legate de tehnologii folosite de iMessage şi FaceTime. Apelul, decis în urmă cu o lună, a scăzut suma pe care Apple trebuie să o plătească la 302 milioane de dolari.

În Statele Unite, unele companii precum VirnetX sau PenOptis și-au dobândit reputația de „vânători de brevete” în sensul că activitatea lor juridică constă în principal în negocierea licențelor și acționarea în judecată a companiilor care refuză să negocieze.

Cu toate acestea, lumea telecomunicațiilor care utilizează mai multe tehnologii este o țintă ideală pentru aceste companii. Potrivit Universității din Boston, în Statele Unite, în fiecare an sunt inițiate câteva mii de proceduri de către acești „vânători de brevete”.