Cât e el de Apple, nu te joci cu brevete. Amendă uriașă pentru gigantul american

Cât e el de Apple, nu te joci cu brevete. Amendă uriașă pentru gigantul americanSursa foto: Arhiva EVZ

Marca Apple ar fi folosit anumite brevete ale companiei VirnetX pentru a dezvolta caracteristici ale FaceTime și VPN pe iPad-uri și iPhone-uri.

Este o adevărată telenovelă judiciară care tocmai a experimentat un nou episod. Din 2012, compania VirnetX a acuzat gigantul Apple că i-a încălcat brevetele pentru a-și dezvolta iPad-ul și iPhone-ul.

De data aceasta, un tribunal american din Texas tocmai l-a condamnat pe gigantul calculatoarelor să plătească o amendă de 502, 8 milioane de dolari pentru încălcarea de brevete deţinute de VirnetX.

Pentru a stabili această sumă importantă, instanța a estimat că Apple a vândut aproximativ 600 de milioane de dispozitive ale căror funcții FaceTime și VPN foloseau brevete VirnetX. Instanța a stabilit daunele pentru VirnetX la 84 de cenți pe unitate.

Astfel că Apple pierde, încă o dată, în faţa VirnetX, o companie din Statele Unite ce dezvoltă soluţii de securitate.

Dar nu este prima dată când Apple este condamnată pentru utilizarea frauduloasă a brevetelor. În august, brandul a fost obligat să plătească daune de peste 500 de milioane de dolari către PanOptis, o companie specializată în licențe de utilizare a brevetelor, care l-a acuzat pe producătorul iPhone că i-a violat brevetele pentru 4G

Producătorul iPhone-ului a fost chemat în mai multe rânduri în instanţă pentru nerespectarea brevetelor deţinute de VirnetX. De fiecare dată, Apple a pierdut, inclusiv acum, scrie Adevărul. În acest caz, a fost vorba de o tehnologie brevetată de VirnetX în zona VPN-urilor şi pe care Apple o foloseşte pe dispozitivele sale pentru conectarea şi deconectarea automată de la acest tip de reţele.

Cel mai nou episod din lupta celor două companii, care datează deja de 10 ani, a fost tranşat de juriu după 90 de minute de deliberare şi a dat câştig de cauză VirnetX, însă a stabilit o sumă mai mică.

VirnetX ceruse 700 de milioane de dolari, iar Apple, care nu a contestat încălcarea brevetelor, a calculat că 113 milioane ar fi fost suficiente. Juriul a decis că Apple trebuie să plătească 502,8 milioane de dolari. Decizia nu este definitivă, iar Apple a anunţat deja că va face apel. Apple ştie că are un precedent favorabil în lupta cu VirnetX, în ceea ce priveşte apelurile.

În februarie, producătorul iPhone-ului trebuia să plătească 625 de milioane de dolari, ca urmare unei decizii în primă instanţă legate de tehnologii folosite de iMessage şi FaceTime. Apelul, decis în urmă cu o lună, a scăzut suma pe care Apple trebuie să o plătească la 302 milioane de dolari.

În Statele Unite, unele companii precum VirnetX sau PenOptis și-au dobândit reputația de „vânători de brevete” în sensul că activitatea lor juridică constă în principal în negocierea licențelor și acționarea în judecată a companiilor care refuză să negocieze.

Cu toate acestea, lumea telecomunicațiilor care utilizează mai multe tehnologii este o țintă ideală pentru aceste companii. Potrivit Universității din Boston, în Statele Unite, în fiecare an sunt inițiate câteva mii de proceduri de către acești „vânători de brevete”.

Ne puteți urmări și pe Google News