Măștile sunt eficiente contra COVID ca frecția la un picior de lemn. Iată dovezile!

Măștile sunt eficiente contra COVID ca frecția la un picior de lemn. Iată dovezile!

Studiile științifice nu demonstrează într-o manieră convingătoare eficiența măștii în oprirea răspândirii coronavirusului; o analiză a situației din diferite țări ar putea fi însă edificatoare.

The Federalist a studiat grafice ale evoluției cazurilor de persoane infectate cu COVID-19 în zece state, înainte și după introducerea obligativității poartului de mască.

Guvernul de la Viena a fost unul dintre primele care au adoptat purtarea măștii, la zece zile după ce numărul de cazuri a înregistrat o scădere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tendința de scădere nu s-a schimbat – nici în bine, nici în rău – după introducerea măștii. Însă, după o bună perioadă în care austriecii au purtat mască, numărul de cazuri a început din nou să crească, ele fiind în prezent de patru ori mai mari decât la momentul impunerii măștii și tendința este de creștere.

Germania a introdus de asemenea obligativitatea măștii pe o pantă descendentă a numărului de cazuri. După o continuare a tendinței de scădere și o menținere la un nivel scăzut, infecțiile au început să crească agresiv.

Franța înregistrează în prezent cu 1000% mai multe cazuri decât în momentul în care au introdus obligativitatea purtării măștii, în ciuda unui dintre cele mai mari procente de respectare a acestei reguli din lume, scrie The Federalist.

Spania a introdus obligativitatea măștii cam în același moment cu Franța, și într-un moment de minim al numărului de infectări (de ce?). A fost țara cu gradul cel mai mare de respectare a regulii purtării măștii din întreaga Europă. Și, cu toate acestea, în Spania se înregistrează acum un număr de infectări zilnice de 1500% față de momentul introducerii măștii.

La trei luni după ce a introdus portul măștii, Marea Britanie înregistrează și ea un număr de cazuri cu 1500% mai mare, având de asemenea un grad mare de respectare a acestei reguli.

Belgia a introdus obligativitatea măștii la scurt timp după Marea Britanie și acum are probabil cea mai mare rată de infectare din lume.

Italia a avut un procent mare de persoane care poartă mască, deși guvernul nu a introdus obligativitatea acestei măsuri. Recent, exlozia numărului de cazuri au determinat executivul de la Roma să o adopte, însă rezultatul a fost dezamăgitor: măștile nu au reușit să încetinească ritmul infectărilor, dimpotrivă acesta a înregistrat o nouă explozie.

Rezultate similare s-au înregistrat și în Irlanda, Portugalia, Israel și multe alte țări, scrie The Federalist.

Indiferent cât de stricte au fost legile de impunere a măștii sau nivelul de respectare a lor din partea populației, de fiecare dată cazurile au înregistrat o scădere și apoi o creștere în jurul acelorași date.

În ceea ce privește Statele Unite, americanii au dovedit o supunere față de regula purtării măștii chiar mai mare decât a germanilor, de pildă.

Însă efectul a fost asemănător celui înregistrat în Europa.

De exemplu, California a impus măștile în iunie, însă aceasta nu a împiedicat o creștere a cazurilor cu 300%, iar statul rămâne cu unul dintre cele mai aspre regimuri de izolare la patru luni de la adoptarea măsurii.

Hawaii a avut unul dintre lockdown-urile cele mai devastatoare din punct de vedere economic și fost printre primele state care au impus portul măștii. Acest lucru nu a împiedicat ca numărul de infectări să crească cu 1000%.

Texasul (cu măști) și Georgia (fără) au înregistrat evoluții aproape identice ale numărului de infectări.

Pentru cei interesați, iată și o comparație a numărului de decese.

Și, totuși, de ce măștile nu funcționează pentru protejarea marelui public?