Sandra Stoicescu, „omul de Breaking News” de la Observatorul Antenei 1

Sandra Stoicescu, „omul de Breaking News” de la Observatorul Antenei 1

În cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro, Sandra Stoicescu a vorbit despre motivele din spatele mutării sale de la Antena 3, la Antena1.

Revenirea Sandrei Stoicescu la pupitrul Observatorului de la Antena 1, după 10 ani ca moderator la Antena 3, a luat pe toată lumea prin surprindere. Muți s-au gândit că poate există o răceală între Antena 3 și Antena 1.

„E foarte interesant că toată lumea, când aude de schimbări, se gândește la o ruptură. N-are cum să fie ruptură când toți suntem în aceeași familie. Consolidarea produsului Observator, care a fost până la momentul anului trecut o producție a aceleiași redacții Antena 3 și, la un moment dat, și asta s-a văzut, risca să fie în siajul Antenei 3 ca locomotivă, și-a făcut propria redacție.

Și aici a venit provocarea pentru mine: propria redacție, pe propriile picioare și reconstruirea brandului Observator pe acești piloni. Nu este o întoarcere în timp, cât este o clădire serioasă. Și-atunci mi-am dat seama că proiectul ăsta îmi vorbește foarte tare. Că e important să ieși din zona de confort. Antena 3 era pentru mine, așa cum în 2010 Observatorul era pentru mine o zonă de confort, și în mod evident îmi doream altceva”, a dezvăluit jurnalista, în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro.

Sandra Stoicescu renunța la Observator, în 2010, după ce prezentase știrile de la ora 19.00, timp de șapte ani, împreună cu Lucian Mândruță.

„Îmi doream să am o voce care să dovedească faptul că pot mai mult decât ceea ce, la momentul respectiv, era această ștampilă. „Domnule, la știri, înseamnă că sunt cititoare de prompter”.

Eu oricum nu eram, pentru că produsesem, aveam deja emisiune la Antena 3, sâmbăta, în timp ce făceam Observatorul (la Antena 1, n.e.). Aveam nevoie să răstorn puțin toate aceste lucruri, în mine”, a mai spus Stoicescu.

Marea dilemă a jurnaliștilor: ce e important și ce e intersant, în același timp

Mirel Curea i-a reamintit invitatei sale că, în postura de prezentator al Observatorului de la Antena 1, ar trebui să se „bată” cu ea însăși, în postura de realizator al emisiunii „100 de minute”, de la Antena 3, „pentru că la „100 de minute”, știrile erau în urma ta, iar la Observator nu poți să nu ții cont de ele, nu că ar trece înaintea ta”.

„N-ai cum. Depinde, însă, ce vezi în ele. Să știi că ai un platou în față, din care tu extragi, pentru un jurnal de știri, pentru Observator, cele mai importante știri. Șia aici este o schimbare fundamentală. Nu mai iei ce este evident: A, B, C, D, le-am luat. Nu, te uiți puțin. Faci un pas în spate și zici, „Ia uite ce am eu aici, am evenimentul Istoric. Nu mi se leagă mie cu evenimentul ăla? Și nu cumva lucrurile, dacă le citesc pe hartă, sunt așa? Ba da! Începem cu asta!” Și aici se face diferența.

De asta mi-am dorit acest proiect. El așa a fost gândit: rescrierea întregului proiect a fost pe ideea unui anchor (ancoră, n.e.). E omul care înțelege lucrurile, cu care poți să faci un Breaking News oricând, care poate să susțină un dialog. Și atunci ne uităm și zicem, Da, aici am niște imagini spectaculoase, dar nu cumva e mai important și, în același timp, interesant.

Că aici e marea dilemă a jurnaliștilor: CE E IMPORTANT ȘI CE E ȘI INTERESANT. Și tu trebuie să faci toate lucrurile importante și interesante. Bugetul, de exemplu, e important, că de el depindem, dar e atât de plictisitor dacă nu știi să-l pui în ecuație și nu înțelegi care sunt cheile. Dacă faci o înșiruire de cifre, am plecat în partea cealaltă, m-am dus la un film, m-am dus în altă parte”, a declarat prezentatoarea Observatorului de la Antena 1.

Sandra Stoicescu s-a întors La Observatorul Antenei 1 tocmai din dorința de a ieși din zona de confort. Iar aici, spre deosebire de emisiunea pe care o producea și o prezenta la Antena 3, se bazează într-un procent mult mai mare pe echipa sa.

„E un proiect pe care l-am îmbrățișat cu mare drag. Am stat și m-am gândit cu mare grijă, pentru că e un proiect care implică mult suflet, multă grijă. Redacția este excepțională. Un Observator nu-l poți face singur. O emisiune poți. Pentru că te joci altfel, ai două telefoane. Dar, există și o competiție acum.

Noi, nemaifiind împreună în aceeași redacție (e vorba de redacția de știri a Antenei 1 și cea a Antenei 3, n.e.) , sunt două redacții paralele, care-și aleg subiectele, își aleg temele, merg la aceleași filmări și au unghiurile diferite de abordare. Pentru că într-un fel se uită publicul generalist: sunt subiecte politice profund, care nu sunt ala de interesante pentru publicul generalist”, este de părere Sandra Stoicescu.