COVID-19 poate deteriora creierul şi îl îmbătrâneşte cu 10 ani

COVID-19 poate deteriora creierul şi îl îmbătrâneşte cu 10 aniSursa foto. EVZ

COVID-19 poate deteriora creierul unora dintre bolnavi. Oamenii de știință se luptă să înțeleagă de ce.

Un nou studiu arată că celor care s-au îmbolnăvit de Covid-19  le „îmbătrânește creierul cu zece ani”. Pacienții care își revin după infecția cu Covid-19 pot suferi probleme grave la creier. În unele cazuri extreme, declinul psihic este echivalentul îmbătrânirii cu zece ani a creierului uman, spun cercetătorii.

„Simptomele neurologice devin din ce în ce mai înfricoșătoare”, spune Alysson Muotri, neurolog la Universitatea California, San Diego, în La Jolla.

Lista include: accident vascular cerebral, hemoragie cerebrală și pierderea memoriei. Nu este o noutate ca bolile grave să producă astfel de efecte, dar amploarea pandemiei COVID-19 înseamnă că mii sau chiar zeci de mii de oameni ar putea avea deja aceste simptome și, ca urmare, unele s-ar putea confrunta cu probleme pe tot parcursul vieții. Mai mult, creireul îmbătâneşte cu aproximativ 10 ani.

În  unele  cazuri, „creierul uman a îmbătrânit cu 10 ani la cei cu vârste între 20 și 70 de ani”

Un alt studiu realizat în rândul a 84.000 de oameni, condus de Adam Hampshire, un doctor de la Imperial College London, a scos la iveală câteva cazuri severe, în care infectarea cu coronavirus este vinovată de deficiențele cognitive, o agonie care se întinde pe mai multe luni de zile. Oamenii care au avut Covid-19 în formă severă au fost supuși unor teste pentru creier – amintirea unor cuvinte sau unirea unor puncte pe un puzzle. Deficiențele cognitive au fost de o dimensiune „substanțială”, mai ales în rândul celor spitalizați cu Covid-19, au spus cercetătorii.

„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută, înainte de Covid și rezultatele nu reflectă o recuperare pe termen lung – astfel încât efectele asupra creierului pot fi pe o durată scurtă de timp”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Edinburgh University.

Cum afectează noul coronavirus creierul uman. Legătura dintre bolile sistemului nervos și Covid-19

Există o legătură între bolile sistemului nervos și Covid-19, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani. Pentru cine se mai îndoia că noul coronavirus nu afectează și creierul uman, articolul din The Telegraph este cel mai puternic argument. Cu toate acestea, cercetătorii se luptă să răspundă la întrebări cheie - inclusiv la cele de bază, cum ar fi câți oameni au aceste condiții și cine este expus riscului. Cel mai important, vor să știe de ce apar aceste simptome.

Cercetătorii sunt de acord că virusul este greu de găsit în creier, în comparație cu alte organe

Testele care utilizează reacția în lanț a polimerazei (PCR) adesea nu o detectează acolo, în ciuda sensibilității lor ridicate, iar mai multe studii nu au reușit să găsească particule de virus în lichidul cefalorahidian care înconjoară creierul și măduva spinării.

Coordonatorul studiului spune că intenționează să urmărească pacienții care și-au revenit după terapie intensivă și să creeze o biobancă de probe, inclusiv lichid cefalorahidian. Studii similare încep la University College London., informează nature.com.

Ne puteți urmări și pe Google News