Halucinații, paranoia, AVC. Covid-19 atacă și creierul
- Tudor Borcea
- 11 iulie 2020, 17:18
Un studiu britanic, publicat săptămâna aceasta, le-a permis specialiștilor să înțeleagă mai bine diversitatea afecțiunilor cerebrale pe care noul coronavirus le poate cauza.
O femeie în vârstă de 55 de ani părăsise spitalul, după ce a fost tratată pentru simptome de Covid-19 precum febra persistentă, tuse și probleme respiratorii.
A doua zi însă femeia a început să aibă halucinații: vedea maimuțe și lei în propria casă. Apoi, avea senzația că este persecutată și s-a simțit obligată să-și dea jos și să-și îmbrace la loc haina de mai multe ori la rând.
Femeia este unul dintre cei 43 de pacienți cu complicații neurologice severe de la Covid-19 care au fost studiați de cercetătorii britanici.
Concluziile lor, publicate în revista științifică Brain, consolidează convingerea lumii științifice că virusul SARS-CoV-2 nu atacă doar tractul respirator. Și că acest virus poate provoca leziuni severe, în special creierului.
„A trebuit să așteptăm ca virusul să migreze din China și să vină în Europa pentru ca oamenii de știință din Italia să înceapă să ne alerteze asupra efectelor sale neurologice”, își amintește Pierre-Marie Lledo, directorul departamentului de neuroștiințe al Institutui Pasteur, care conduce grupul de lucru pentru a studia consecințele coronavirusului asupra creierului uman.
Pierderea simultană a gustului și a mirosului au fost printre primele indicii ale acestui aspect puțin cunoscut al pandemiei.
„Acest studiu face posibilă observarea mai clară cu privire la categoriilor de leziuni neurologice pe care le poate provoca SARS-CoV-2”, precizează Pierre-Marie Lledo. Și sunt multe.